Město Nazaret Illit změní název, zmatených turistů z ciziny už má dost

Občany izraelského Nazaret Illitu unavuje neustálá záměna jejich města s biblickým Nazaretem, a proto je název třeba změnit. Rozhodl o tom čerstvě zvolený starosta Ronen Plot, podle něhož budou letošní Vánoce poslední, kdy se budou zahraniční turisté obracet na správu Nazaret Illitu v domnění, že jednají se zástupci Nazaretu, kam křesťané putují jako do města spojeného s tradicí Ježíše Krista.

Obě města od sebe dělí tři kilometry. Biblický Nazaret má 75.000 obyvatel a je největším izraelským městem s arabskou populací. Nazaret Illit, neboli Horní Nazaret, vznikl před 62 lety a je domovem 51.000 Izraelců, z nichž většina jsou Židé ruského původu. Do prvního putují každoročně tisíce poutníků jako do města spojovaného s Kristovým dětstvím. Cizinci se často domnívají, že Nazaret Illit je součást Nazaretu.

"Je načase, aby Nazaret Illit skoncoval se situací, kdy je zaměňován se sousedním Nazaratem. Nastávající Vánoce budou poslední, kdy cizinci mířící do Nazaretu skončí v mé kanceláři," řekl Plot.

Zaměňování podle úřadů trvá od počátku dějin města, kdy roku 1956 tehdejší premiér David ben Gurion rozhodl, že nově založené město se bude jmenovat Kirjat Nazaret. Název byl později změněn na Nazaret Illit.

"Nazaret je největší izraelské arabské město a Nazaret Illit největší židovské město v Galileji. Mají zcela odlišnou a nezávislou správu. Izraelští občané si dosud tento fakt neuvědomili. Musíme tento omyl jednou provždy napravit," prohlásil Plot. Dodal, že mnozí poslanci, ministři a dokonce i premiér v minulosti o Nazaret Illitu hovořili jako o Nazaretu.

Plot hodlá změnu názvu navrhnout na prvním jednání nové městské rady. Vítězný návrh, který vzejde s veřejné konzultace, bude předložen ministerstvu vnitra, které musí krok oficiálně schválit. Po příští tři čtyři roky pak bude k novému názvu připojováno původní jméno Nazaret Illit a později tento dodatek zmizí.

Související

Více souvisejících

Izrael města Turisté

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy