Izrael ve střehu: Čeká návštěvu papeže a na budovách se objevují výhružné nápisy

Jeruzalém - Římskokatolická církev v Jeruzalémě, který se připravuje na návštěvu papeže Františka plánovanou na tento měsíc, vyjádřila znepokojení nad výhružnými nápisy na křesťanských objektech. Církev z protikřesťanských nápisů podezírá židovské extremisty, napsala dnes agentura Reuters.

V pondělí se kupříkladu ve východním Jeruzalémě na sloupu centra Notre Dame, kde se má papež koncem května rovněž zastavit, objevil nápis "Smrt Arabům, křesťanům a všem, kdo nenávidí Izrael".Izraelský list Haarec napsal, že izraelské bezpečnostní síly se obávají, že by židovští radikálové mohli provést nějaký velký zločin namířený proti křesťanskému obyvatelstvu či institucím, aby přitáhli pozornost médií během papežovy pouti. Policie podle deníku dostala nařízeno, aby připravila opatření na ochranu křesťanských objektů a shromáždila informace o aktivitách židovských extremistů.Papež František je v regionu očekáván v období od 24. do 26. května, kdy navštíví Jordánsko, západní břeh Jordánu a Jeruzalém. Tam se setká s duchovním vůdcem ortodoxních křesťanů patriarchou Bartolomějem.Papež, který má podobně jako jeho předchůdci Jan Pavel a Benedikt přátelské vztahy s židovskými náboženskými vůdci, se rovněž v centru Notre Dame sejde s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.Západní břeh Jordánu a východní Jeruzalém, tedy území obsazená Izraelem ve válce s Palestinci v roce 1967, jsou svědkem nárůstu vandalských útoků na mešity, domovy Palestinců a křesťanské kláštery označovaných jako "price tag útoky". Jejich autory jsou ultranacionalističtí Židé, kteří je považují za formu odplaty vládě, která má podle nich "platit cenu" (price tag = cenovka) za jakékoli omezování židovských osad na palestinské půdě.Agentura Reuters uvedla, že letos bylo nahlášeno takových útoků již 14 a že jejich počet prudce stoupl poté, co izraelská armáda zničila stavby v jedné z předjordánských osad zbudované bez vládního povolení. Ministr vnitra Jicchak Aharonovič a ministryně spravedlnosti Cipi Livniová ve středu uvedli, že požádají vládu, aby skupiny stojící za těmito útoky klasifikovala jako teroristické organizace. To by umožnilo zadržování jejich členů bez soudu.

Související

Více souvisejících

Izrael Papež František

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

Pavel šel po návratu z USA volit senátora na Litoměřicku

Prezident Petr Pavel v sobotu odevzdal hlas v druhém kole senátních voleb, které probíhá do dnešních 14:00. Pavel připomněl, že se hlasuje v den státního svátku. Občany nabádal, aby se voleb zúčastnili. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy