Kerry telefonoval šéfovi irácké diplomacie, kritikou nešetřil

Bagdád - Americký ministr zahraničí John Kerry prohlásil, že pomoc Spojených států Iráku proti vzbouřencům bude účinná, jen pokud se iráčtí vůdci sjednotí. Kerry v telefonickém rozhovoru s šéfem irácké diplomacie Hošjarem Zibarím rovněž vyzval Irák, aby bez odkladu ratifikoval výsledky dubnových voleb a rychle vytvořil novou vládu, informovala dnes agentura Reuters.

"(Kerry) zdůraznil (iráckému) ministrovi zahraničí, že pomoc USA bude úspěšná pouze v případě, že iráčtí vůdci budou ochotni zapomenout na spory a přijmou koordinované, efektivní kroky k vytvoření národní jednoty. Jen tak lze čelit hrozbě ISIL," uvádí se v prohlášení amerického ministerstva zahraničí.

Sunnitští radikálové z Islámského státu v Iráku a Levantě v posledních dnech dobyli značnou část severozápadu země a postupují na jih směrem k Bagdádu. Jejich tažení zatím nenaráží na větší překážky. 

Kerry rovněž naléhal na ratifikaci výsledků voleb z 30. dubna. V hlasování získal podle předběžných údajů nejvíce parlamentních křesel blok stávajícího iráckého premiéra Núrího Málikího. Předběžné výsledky byly zveřejněny v polovině května, ty konečné ale mají být oznámeny, až volební komise vyřeší podané stížnosti. To podle může trvat několik týdnů.

"ISIL je první odpadlická skupina od al-Káidy. Rozhádali se během minulého roku, kdy ISIL, někdejší al-Káida v Mezopotámii, odmítl uposlechnout rozkazy centra. Na základě toho je vůdce al-Káidy Ajman az-Zawáhirí prohlásil za odpadlíky. Promítly se do toho ovšem i generační spory. Ústředí al-Káidy na afghánsko-pákistánském pomezí dlouhodobě není schopné konkrétnějších činů, protože je odříznuté od dění a nemá žádné přímé komunikační kanály. Zatímco v Iráku dorůstá nová generace zocelená přímými boji, která má o vedení džihádu svou vlastní představu," vysvětluje pro Lidovky.cz islamolog Ondřej Beránek.

"Myslím, že Amerika bude opatrná a vyčká. Nebude se jí chtít zasahovat nějakým přímým úderem, byť už zmínila možnost leteckých úderů drony, což dosud rezolutně odmítala. Teď to zjevně začíná přehodnocovat. Nicméně v tuto chvíli se naděje všech upínají především k autonomním Kurdům. Ti tento týden zabezpečením Kirkúku dokázali, že se s nimi musí počítat. Pokud se ovšem postaví na stranu centrální vlády a po jejím boku se ISIL pokusí zpacifikovat, je třeba počítat s tím, že to neudělají zadarmo: pravděpodobně budou chtít víc peněz z ropy," říká expert.

Související

Více souvisejících

Irák John Kerry

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

Miloš Zeman má osmdesátiny. Slavit bude na Hluboké, dorazí Fico či Babiš

Na Den české státnosti slaví exprezident Miloš Zeman narozeniny, které jsou letos kulaté. Tentokrát má totiž osmdesátiny. Velkolepá oslava se dnes uskuteční v Hluboké nad Vltavou v jižních Čechách. Dorazí na ni expremiér Andrej Babiš (ANO) či nynější slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy