Evropským „prezidentem“ bude Polák Donald Tusk, v čele diplomacie EU stane Mogheriniová

Brusel - Do čela Evropské rady byl dnes na summitu Evropské unie polský premiér Donald Tusk. Ten jako takzvaný unijní prezidentřídí vrcholné schůzky členských zemí. Od prosince na dva a půl roku nahradí Hermana Van Rompuye. V čele evropské diplomacie vystřídá Catherine Ashtonovou italská ministryně zahraničí Federica Mogheriniová.

Podle Van Rompuye budou pro Tuska největšími výzvami stagnující ekonomika EU, krize okolo Ukrajiny a Ruska a místo Británie v Evropské unii. "Tři otázky, které budou od Evropské rady vyžadovat jasné vedení," poznamenal Van Rompuy. Tusk bude také předsedat jednáním zemí eurozóny, přestože Polsko společnou měnu nepoužívá.

Tusk novináře oslovil v polštině. Označil se za politika ze země, která hluboce věří ve význam spojené Evropy. "Jsem přesvědčen, že k EU neexistuje inteligentní alternativa," prohlásil Tusk.

Připustil, že výzvy, které stojí před unií nyní, do prosince nezmizí. Jeho premiérské zkušenosti prý ukazují, že fiskální disciplína a ekonomický růst nejsou v rozporu. "Budeme hledat, jak tyto cíle zkombinovat," řekl novinářům sedmapadesátiletý politik.

Podle Tuska musí EU v krizích jako je Ukrajina či Libye najít společný hlas. "Musíme spojit síly. Svým sousedům na východě a jihu pomůžeme, pokud budeme schopni zaujmout společnou pozici. Musíme být odvážní a odpovědní, k překonání výzev v sousedství EU je důležitý selský rozum i představivost," myslí si.

Podle Tuska si také není možné představit Evropskou unii bez Británie. Je proto prý možné nalézt dohodu nad návrhy reforem unie, které předkládá britský premiér David Cameron. Dosavadní šéf polského kabinetu se v této souvislosti zmínil například o problematice volného pohybu pracovních sil.

Mogheriniová podotkla, že nynější krize představují pro EU velké výzvy. "Máme krize okolo Evropy, máme krize na evropské půdě. Od Iráku a Sýrie, přes Libyi... Když v Bruselu roztočíte kompas, krize a utrpení jsou všude okolo," poznamenala s tím, že si je vědoma náročnosti své budoucí funkce.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka Donald Tusk Federica Mogherini

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 31 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Čínská armáda, ilustrační foto

Si Ťin-pchingův sen o modernizaci armády se rozpadl. Z vrchu dolů je prolezlá korupcí

Čínská armáda je bezpochyby kolos, se kterým není radno si zahrávat, pokud nemáte vojsko o podobné síle. Stejně jako každá jiná státní instituce kdekoliv po světě ale má i největší komunistická armáda své vady – podle nejnovějších zjištění americké stanice CNN se dotkla nejvyšších míst Lidově osvobozenecké armády (PLA) korupční kauza – a to velmi rozsáhlá. Může zabránit snu Si Ťin-pchinga o modernizaci armády do roku 2035.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Fiala teď nevidí prostor pro obnovení vládních konzultací se Slovenskem. Kvůli Ficovi

Mezistátní konzultace vlád Česka a Slovenska se zatím obnovovat nebudou, naznačil premiér Petr Fiala (ODS). Vysvětlil to tím, že jeho slovenský protějšek Robert Fico (Smer-SD) se momentálně zotavuje poté, co se v květnu stal terčem atentátu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy