Bouře odporu v Budapešti: 3000 lidí žádalo odstoupení maďarského premiéra před příjezdem Merkelové

Budapešť - Zhruba tři tisíce lidí se dnes v maďarské metropoli dožadovaly odstoupení maďarské vlády premiéra Viktora Orbána. A to jen den přes návštěvou německé kancléřky Angely Merkelové.

Demonstrace, která se konala před maďarským parlamentem, chtěla podle jejího organizátora ukázat, že "většina země nepodporuje Orbánovu politiku sbližování s Vladimirem Putinem"."Nelíbí se nám řízená demokracie, ten druh diktatury, který Putin vybudoval v Rusku. A právě tímto směrem se ubírá i Orbánova vláda," uvedl jeden z protestujících Jozsef Bruck. "Evropští politici dělají, že to nevidí, a mohou si to dovolit, protože jejich voliče to nezajímá. My se to ale snažíme změnit," dodal. Někteří z demonstrantů drželi v rukou transparenty se vzkazy v němčině přímo pro Merkelovou.Orbánovy nejnovější dohody s Moskvou, včetně té, že Rusko vybuduje nové reaktory pro maďarskou jadernou elektrárnu, budou nejspíš tématem i schůzky Orbána s Merkelovou. Dva týdny po německé kancléřce by měl dorazit do Budapešti právě Putin, uvedla agentura Reuters.Orbán a jeho vládnoucí strana Fidesz mají zatím všechny mocenské páky v rukou díky výraznému vítězství ve třech volbách v loňském roce - parlamentních, místních a do Evropského parlamentu. Na druhou stranu stranu si vláda na podzim proti sobě popudila značnou část veřejnosti záměrem zdanit přenos dat po internetu, od čehož kvůli silným projevům nevole nakonec ustoupila.

Související

Péter Magyar

Orbánovi se z diplomata vyklubal nový sok. Magyar založil novou stranu

Maďarský právník a bývalý diplomat administrativy premiéra Viktora Orbána, Péter Magyar, který v posledních týdnech vedl dva masové protesty proti Orbánově vládě, nyní zakládá politickou stranu nazvanou TISZA - Tisztelet és Szabadság Párt (Strana respektu). Tuto informaci zveřejnil ve čtvrtek na svém Facebooku.
Demonstrace v Maďarsku

V Budapešti dnes protestovaly stovky lidí, ve Vídni tisíce. Policie zasahovala v Bruselu a Amsterodamu

V Budapešti dnes proti pandemickým omezením protestovaly navzdory zákazu shromažďování stovky lidí. Zhruba stovka restaurací oznámila, že v pondělí otevřou, třebaže jim vláda hrozí vysokými pokutami, informovala agentura Reuters. Kabinet premiéra Viktora Orbána dříve uvedl, že opatření může začít uvolňovat, až výrazně klesnou počty nakažených koronavirem, nebo poté, co bude naočkováno značné množství Maďarů.

Více souvisejících

demonstrace v Maďarsku Viktor Orbán

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy