Írán zhurta: Pokud chce svět dohodu o jaderném programu, musí zrušit sankce

Mnichov/Teherán - Šéf íránské diplomacie Mohammad Džavád Zaríf dal dnes na bezpečnostní konferenci v Mnichově světu jakési ultimátum: musí zrušit sankce proti Íránu, pokud chce dosáhnout dohody o jeho jaderném programu.

"Když byly sankce na Írán uvaleny, měli jsme 200 odstředivek. A pokud bylo účelem sankcí přimět Írán, aby nerozvíjel svá jaderná zařízení, pak naprosto selhaly. Protože nyní máme odstředivek 20.000," řekl Zaríf.

Podle jeho slov se Írán v posledních deseti letech podrobil více inspekcím Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) než jakákoli jiná země, žádná z těchto inspekcí ale nepotvrdila podezření Západu, že Teherán vyrábí jaderné zbraně.

Zrušení sankcí označil íránský ministr za nutnou podmínku pro to, aby se podařilo dosáhnout dohody mezi Teheránem a Západem o jaderném programu. "Současná příležitost se nemusí opakovat," varoval. "Nyní je to za 35 let poprvé, co mluvíme se Spojenými státy," připomněl.

Ve stejnou dobu, kdy Zaríf hovořil v Mnichově, zveřejnila íránská agentura IRNA projev duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího. Před členy íránského vojenského letectva řekl, že podpoří takovou dohodu o íránském jaderném programu, která nebude v rozporu se zájmy Íránu.

Prohlásil také, že s Američany souhlasí v tom, že je lepší neuzavřít dohodu žádnou než špatnou. Nesouhlasí ani s dvoufázovým termínem pro jednání, jak k tomu dospěli vyjednávači loni. Stanovili, že rámec konečné dohody bude dojednán v březnu a detaily pak do 1. července. "Ze zkušenosti víme, že velmoci používají taktiku zdržovat se detaily. Celá dohoda musí být dojednána v jediném termínu, a to v základních bodech i v detailech. Musí být srozumitelná a nemůže poskytovat prostor pro interpretaci," řekl Chameneí.

Zaríf je proti prodlužování rozhovorů a podobně se vyjádřil Kerry. "Pro prodloužení bych byl jedině v případě, kdyby se rýsovala dohoda. Jestliže nejste schopni dojednat ani základní body, je prodlužování zbytečné," řekl šéf americké diplomacie. Na adresu Íránu prohlásil: "Buď učiníte takové rozhodnutí, kterým prokážete, že je váš program mírový, a pokud toho nejste schopni, pak nastane něco, o čem nikdo z nás nechce slyšet."

Oficiální doktrína či strategie týkající se použití íránských jaderných zbraní, která by byla veřejně dostupná, neexistuje. Není proto jasné, jaké jsou přesné cíle Íránu a jak by využil své případné jaderné kapacity k prosazování svých cílů. Důvodem této neexistující veřejné strategie je to, že Írán oficiálně odmítá, že by usiloval o získání jaderných zbraní. Stejné stanovisko zastává v otázce chemických a biologických zbraní.Tento postoj má ještě posilovat údajné vydání fatvy (náboženského ediktu) proti jaderným zbraním ajatolláhem Chámenejím.

Tato fatva má označovat atomové zbraně za antiislámské, protože zabíjejí bez rozlišení bojovníky i civilisty, muže, ženy, děti i staré lidi. O této fatvě se před jednáními s mezinárodním společenstvím s oblibou zmiňují různí íránští vyjednavači. Problémem této fatvy ovšem je že není jasné, zda vůbec byla vydána. V písemné podobě není dohledatelná. Navíc podle islámského práva může nejvyšší duchovní vůdce navíc kdykoliv upravit nebo zcela změnit. Důležité je také načasování, kdy měla být údajně vydána. Mělo k tomu dojít v roce 2003, tedy v roce, kdy se po invazi USA do Afghánistánu a Iráku ocitl Írán v obklíčení a v pocitu bezprostředního ohrožení. Vydání fatvy je tedy možné chápat jako jeden z kroků, kterým se Írán snažil vyhnout vojenskému střetu se Spojenými státy, informují vojenskerozhledy.cz.

Související

Více souvisejících

Írán USA (Spojené státy americké) jaderný výzkum

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Mikuláš Bek

Ministerstvo se chystá zrušit malé školy. Každá by měla mít ideálně 8000 žáků, prohlásil Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) plánuje do konce října předložit vládě návrh na slučování malých škol jako součást novely školského zákona. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi uvedl, že návrh počítá s odloženou účinností minimálně o tři roky. Předseda školských odborů František Dobšík však upozornil, že ředitelé škol s tímto návrhem většinou nesouhlasí.

včera

včera

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno 5. října 2024 23:28

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

5. října 2024 21:29

5. října 2024 20:10

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

5. října 2024 18:51

5. října 2024 18:02

5. října 2024 17:49

Rusko údajně obsadilo na Ukrajině další vesnici

V sobotu ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské síly převzaly kontrolu nad vesnicí Želanne Druhe v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy