Bude se teroristům zabavovat majetek? Na stole leží zajímavý návrh

Brusel/Praha – Lidovečtí europoslanci chtějí důraznější postup proti lidem páchající trestnou činnost nebo teroristické útoky. Proto se Tomáš Zdechovský (ČR) a Teresa JIMÉNEZ-BECERRIL Barrio (Španělsko) rozhodli v připravit rezoluci, která by posílila práva obětí trestných činů s možností odškodnit je z majetku vrahů a teroristů.

"Spolu se španělskou poslankyní Teresou Jiménez-Becerril jsme se rozhodli v Evropském parlamentu žádat o důraznější postup proti lidem páchajícím trestnou činnost nebo teroristické útoky. S podporou naší frakce připravíme na dubnové plenární zasedání rezoluci, která vyzve k posílení práv obětí trestných činů s možností odškodnit je z majetku vrahů a teroristů. Zabavení a prodej majetku teroristů nebo těch, kteří se na teroristických útocích podílí, může mít zcela zásadní preventivní význam. Při kriminálním činu nejde jen o samotné oběti, protože tragické události se dotýkají i jej ich blízkých," vysvětluje hlavní důvody pro přípravu nové rezoluce europoslanec Tomáš Zdechovský. 

Podle Zdechovského nesmí zůstat jen u slov, ale je třeba přikročit ke konkrétním opatřením, kterými by bylo možné obětem pomoci: „Ztráty na lidských životech lze nahradit těžko. Považuji ale za nutné dosáhnout alespoň částečné nápravy. Následky svých činů by měli odčinit sami zločinci. Oběti terorismu by měly být odškodňovány z majetku pachatelů, který by jim byl pro tento účel zabaven."

Europoslanec Tomáš Zdechovský už několik let aktivně spolupracuje s Bílým kruhem bezpečí a již delší dobu upozorňuje na význam práv obětí. Svůj rozhodný postoj vyjádřil už 22. února v Den oběti trestných činů. Zdůrazňuje přitom, že zapomínat by se nemělo ani na oběti terorismu, jejichž den si v Evropě připomínáme 11. března.

Evropský den památky obětem terorismu je věnovaný nejen obětem teroristických útoků, ale i jejich blízkým. Datum 11. března odkazuje na teroristické bombové útoky v španělském Madridu v roce 2004, které si vyžádaly 191 obětí.

Související

William Burns

Šéfové nejznámějších tajných služeb bijí na poplach. Svět je v ohrožení

Světový pořádek je ohrožený způsobem, jaký nepamatujeme od dob studené války, varovali šéfové americké CIA William Burns a britské MI6 Richard Moore ve společném článku pro deník Financial Times. V textu napsali, že jejich země společně stojí proti asertivnímu Rusku a agresivní válce ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajině. 

Více souvisejících

Terorismus Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Rusko chce spolupracovat s teroristy? Putin se chystá k ráznému kroku

Ruské úřady brzy oznámí své konečné rozhodnutí o vyškrtnutí afghánského hnutí Taliban ze seznamu teroristických organizací. Tuto informaci v Moskvě sdělil zvláštní představitel ruského prezidenta pro Afghánistán Zamir Kabulov. Uvedl to server Politico.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy