Jednání s Íránem o jaderném programu zaznamenala posun

Vídeň - Jednání o íránském jaderném programu mezi velmocemi a Teheránem zaznamenala drobný posun. Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Jukija Amano dnes totiž oznámil, že by agentura mohla do konce roku uzavřít kontroly, jež mají vyvrátit podezření, že íránský jaderný program má i vojenský charakter. Jde o vážné podezření Západu, které Írán vytrvale vyvrací.

Diplomaté blízcí jednání dnes podle agentury Reuters informovali, že bylo dosaženo prozatímní dohody o mechanismu vedoucímu ke zrušení západních sankcí proti Íránu. Šestice mocností vyjednávajících s Teheránem - USA, Čína, Rusko, Británie, Francie a Německo - se ale neshodla na tom, jak by měla příslušná rezoluce RB OSN vypadat, která by sankce sice zrušila, ale zároveň již dopřed předvídala jejich obnovení pro případ, že by se Írán nepodřídil budoucím dohodám.

Obě strany se dohodly na tom, že jednání o íránském jaderném programu budou pokračovat do 7. července. Původní lhůta pro uzavření dohody, která nahradí přechodnou smlouvu, měla vypršet 30. června. Teherán zároveň podle diplomatů souhlasí s klíčovou podmínkou současných jednání, jakou je významné omezení množství obohaceného uranu, z něhož lze vyrobit jadernou zbraň.

Na základě předběžné dohody z listopadu 2013 Írán souhlasil s tím, že omezí své zásoby nízko obohaceného uranu na úroveň mírně přesahující 7,6 tuny a jakékoliv další množství přemění do takové formy, jaká by podle odborníků jen obtížně šla znovu použít k výrobě jaderných zbraní. Nicméně zhruba před měsícem MAAE uvedla, že Írán má přes osm tun obohaceného uranu, což vzbudilo obavy, že Teherán svůj závazek nesplní. Írán léta tvrdí, že jeho jaderný program slouží výhradně k mírovým účelům.

Jednání s Íránem, která několik let stagnovala, loni pokročila. Podařilo se vyjednat dočasnou dohodu a letos v dubnu pak základní body dohody trvalé. Jejím smyslem je zpomalit íránský jaderný program, což znamená snížení jeho kapacity k výrobě jaderné zbraně. Izrael navrhovanou dohodu kritizuje jako velký ústupek, který Íránu nezabrání získat atomovou bombu v budoucnu. Za ústupky mají být zrušeny protiíránské sankce.

Velkou otázkou jsou kontroly íránských jaderných zařízení, do nichž mnohé ze šestice zemí, která s Íránem jedná, řadí také některé vojenské objekty.

Související

Více souvisejících

Írán jaderný výzkum

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

Přelomový verdikt: Policie může přistupovat do telefonů lidí, kteří nejsou podezřelí

Soudní dvůr Evropské unie (ESD) rozhodl, že policie může přistupovat k údajům v telefonech také těch lidí, kteří nejsou podezřelí ze závažných trestných činů. Přístupu do mobilního telefonu ale musí předcházet soudní přezkum a musí zajistit rovnováhu mezi vyšetřovacími potřebami a ochranou základních práv.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy