Visegrád důrazně odmítá návrh na další přerozdělování migrantů, Maďarsko zatím pomoc nepotřebuje

Praha/Lucemburk - Země visegrádské skupiny (V4) dnes důrazně odmítly chystaný návrh Evropské komise na přerozdělení dalších 120.000 uprchlíků v rámci Evropské unie. Klíč k řešení současné migrační krize vidí jinde.

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na tiskové konferenci po mimořádném summitu V4 uvedl, že jakákoliv diskuse o kvótách je pouze zástupná, podstatou problému je podle něj neschopnost unie regulovat migraci, a situace v zemích, jako je Sýrie nebo Libye.

Evropská komise přerozdělování uprchlíků z Itálie, Řecka a Maďarska, které jsou silně zasažené migrační krizí, navrhne příští týden. Mluvčí komise dnes potvrdila, že na návrhu, který by měl v europarlamentu zveřejnit šéf unijní exekutivy Jean-Claude Juncker, se stále pracuje. Nové číslo podle ní doplňuje jarní návrh na redistribuci 40.000 žadatelů o azyl z Itálie a Řecka. Komise by tedy nyní chtěla podle určitých kvót uvnitř EU přemístit 160.000 osob.

Sobotka se nechal slyšet, že žádná nová čísla nejsou na stole a čtveřice premiérů o nich dnes nejednala. "To, na čem jsme se shodli, je, že ta debata o kvótách plní jediný účel. Odvádí pozornost od toho, co je skutečnou podstatou toho problému. Evropa ztratila schopnost regulovat migraci," řekl novinářům po skončení jednání.

Belgický vicepremiér a ministr zahraničí Didier Reynders v reakci na pražský summit V4 před novináři v Lucemburku poznamenal, že v rámci EU existuje velká solidarita ve prospěch chudších zemí, které se chtějí rozvíjet. Nyní je podle něj potřeba, aby také celá osmadvacítka ukázala stejnou míru solidarity též vůči těm, kdo jsou nyní na útěku před válkou. "Odmítnout kvóty znamená odmítnout evropskou solidaritu," poznamenal.

Maďarský premiér Viktor Orbán zatím nepřijal nabídku pomoci se zvládnutím migrační krize od zbylých států visegrádské skupiny (V4). Po dnešním mimořádném summitu premiérů členských států V4 v Praze to novinářům řekl předseda české vlády Bohuslav Sobotka. Orbán podle něj nevyloučil to, že nabídku využije později.

"Viktor Orbán dnes o nějakou konkrétní podporu nepožádal," tlumočil Sobotka postoj maďarského premiéra. Dodal, že Orbán kolegům sdělil, že Maďarsko uplatňuje vůči imigrantům svá vlastní opatření a postupuje striktně podle pravidel pro ochranu schengenského prostoru.

Pokud se nepodaří dostat masovou migraci přes Maďarsko pod kontrolu, je možné, že Orbán svůj postoj přehodnotí. "Nevylučuje (Orbán), že pokud bude migrační krize pokračovat a Maďarsko bude dlouhodobě pod takto silným tlakem, jako je dnes, že se na země V4 s nějakým konkrétním návrhem nebo požadavkem obrátí," podotkl Sobotka.

Země Visegrádu jsou podle společného prohlášení připraveny poskytnout experty a vybavení pro ochranu vnějších hranic Schengenu, zesílit boj proti pašerákům lidí nebo podporovat boj proti Islámskému státu. Český premiér Bohuslav Sobotka zdůraznil, že migrace je celoevropský problém. Je podle něj třeba rychlé a společné reakce EU.

Mluvčí Evropské komise dnes potvrdila, že jarní plán na redistribuci 40.000 žadatelů o azyl by se měl navýšit na 160.000 lidí. Nový návrh, na kterém se stále pracuje, by měl v europarlamentu zveřejnit šéf unijní exekutivy Jean-Claude Juncker příští týden.

Sobotka na tiskové konferenci po mimořádném summitu V4 uvedl, že jakákoliv diskuse o kvótách je pouze zástupná, podstatou problému je podle něj situace v zemích, jako je Sýrie nebo Libye. Poznamenal také, že žádná nová čísla nejsou na stole a čtveřice premiérů o nich dnes nejednala. Trvá na dobrovolnosti přijímání uprchlíků. Proti návrhu se vyslovili i polská premiérka Ewa Kopaczová a slovenský premiér Robert Fico. Ten se ale důrazně postavil za to, aby zůstaly otevřené vnitřní hranice Schengenu. Jejich zavření by podle něj bylo obrovskou prohrou evropské politiky.

Maďarský premiér Viktor Orbán ocenil dnešní setkání. "Oni vlastně Češi, Slováci a Poláci vyjádřili solidaritu s námi a to je pro nás velmi důležité. Možná budeme tu solidaritu potřebovat v nějaké zhmotněné formě," řekl Orbán.

Související

Více souvisejících

Viktor Orbán uprchlíci visegradská čtyřka

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 9 hodinami

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

Povodně výrazně ovlivnily volební účast. Na Jesenicku chodilo i dvakrát méně lidí

V oblastech, kde v uplynulém týdnu úřadovala velká voda, proběhly volby v pořádku. Povodňová situace se ale silně podepsala na volební účasti, která oproti minulým krajským místy klesla místy o deset procent, jinde dokonce dvojnásobně.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy