Orbán má plán, jak zastavit uprchlíky

Berlín – Maďarsko bojuje s vlnami uprchlíků, které nezastavily ani ploty podél hranic. Viktor Orbán spolu s kolegy z visegrádské čtyřky bojuje proti kvótám, přesto ale volá po razantním řešení situace. V rozhovoru otištěném dnes v německém listě Bild navrhl plán poskytnout státům sousedícím se Sýrií pomoc ve výši tří miliard eur (81 miliard Kč).

Orbán uvedl, že má plán, který předloží zástupcům osmadvacítky na nejbližší schůzce. Tento plán podle něj počítá s rozsáhlou finanční pomocí zemím, které sousedí ze Sýrií. Turecko, Libanon a Jordánsko přijaly asi čtyři miliony y uprchlíků. Ti tu nejprve zůstávali, v posledních měsících se ale postupně vydávají na nebezpečnou cestu do Evropy.

Varuje, že migranti teď neprchají ze zemí zasažených válkou, ale z uprchlických táborů za syrskými hranicemi. Neprchají prý před nebezpečím, protože tomu už unikli dříve. „Chtějí německý život, možná švédský," dodává Orbán.

Maďarský premiér se v rozhovoru vyjádřil také k otázce islamizace. Prohlásil, že on sám je obdivovatelem islámu, bez jehož filosofie by část světa kdysi podlehla barbarství. Skrze přistěhovalectví se ale muslimové v blízké budoucnosti stanou prý v Evropě většinou.

"Když Evropa souboj kultur dovolí, pak křesťané prohrají. Taková jsou fakta," prohlásil také. Pro ty, kdo chtějí zachovat Evropu coby křesťanský kulturní okruh, je jediným východiskem už další muslimy nevpouštět. "O tom ale evropské politické špičky nehovoří rády," prohlásil také.

Premiér Maďarska, který bývá často obviňován z populismu, chce těmto zemím poslat tři miliardy eur. „Pokud bude třeba více peněz, zvětšíme pomoc, dokud přítok uprchlíků nevyschne," uvedl. Zároveň prohlásil, že není čas na dlouhé rozpočtové debaty, protože je třeba jednat hned.

"Orbán jedná nezodpovědně, když tvrdí, že všichni jsou ekonomičtí migranti," oponoval rakouský kancléř Feymann v týdeníku Der Spiegel a argumentoval, že mezi migranty jsou i uprchlíci před válkou, kteří mají právo na azyl. "Nacpat uprchlíky do vlaků v naději, že odjedou někam úplně jinam, probouzí vzpomínky na nejtemnější doby našeho kontinentu," dodal v narážce na nacistické vlaky do koncentračních táborů.

Související

Více souvisejících

Viktor Orbán uprchlíci

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 57 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 9 hodinami

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

Babiš je s volbami spokojený, pochválil Havlíčka za kampaň. Fiala neúspěch omluvil decentralizovanou kampaní

Vládní strany v krajských volbách převážně utrpěly těžké porážky. Lídr nejsilnějšího hnutí ANO Andrej Babiš chce podle svých slov nechat hodnocení voleb na politolozích a komentátorech. Lídryně komunistů je z výsledků nadšená.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy