Napětí u Air France, zaměstnanci fyzicky napadli vedení společnosti

Francie - Situace kolem avizovaného propouštění francouzské letecké společnosti došla tak daleko, že manažeři museli uprchnout ze zasedání správní rady. Jejich úprk byl vykoupen roztrhanými košilemi a saky.

Air France 5. října oficiálně potvrdila, že hodlá propustit 2900 osob. Rozzuření zaměstnanci proto napadli zasedání Výboru společnosti, který se sešel ve svém sídle nedaleko pařížského letiště Charlese de Gaulla. Generální ředitel Frédéric Gagey prchl ze schůzky bez újmy na zdraví či majetku, ale manažer Xavier Broset a čelní představitel společnosti Pierre Plissonnier takové štěstí neměli. Když se pokoušeli zdolat plot areálu, několik blíže neidentifikovaných lidí je dostihlo a rozervalo jim na zádech obleky a košile.

Celková bilance? Sedm lidí - dva strážní a pět manažerů Air France - bylo zraněno. Gagey po incidentu uvedl, že v žádném případě neukazuje pravou tvář Air France. "Jsem šokován a zklamán úrovní osobního přístupu, ale nechtěl bych obviňovat všechny zaměstnance Air France," prohlásil Broseta francouzským médiím na tiskové konferenci po incidentu. Právní zástupci zvažují proti aktérům incidentu právní kroky a vznést obvinění z fyzického útoku na veřejné osoby. "Ti, kteří se propůjčili k násilí jsou nezodpovědní, protože přínosný dialog obou stran nemůže nic nahradit," vyjádřil se k situaci francouzský ministr hospodářství Emmanuel Macron. 

Air France zveřejnila plán na restrukturalizaci, v jehož důsledku společnost opustí 1700 osob pozemního personálu, 900 palubních pracovníků  (stewardů a letušek) a 300 pilotů. Podle mluvčích Air France společnost preferuje odchody pracovníků po vzájemné dohodě, ale nemůže vyloučit ani nutná proupštění. Snižování počtu má začít prakticky ode dne oznámení změn až do roku 2017. Air France v tomto kroku vidí snížení nákladů na provoz v hodnotě 1,8 miliard eur. Záměrem těchto opatření je snaha udržet krok s leteckými společnostmi se sídlem zejména v Asii, které fungují na bázi dálkových a levných transevropských letů. 

Škrty postihnou i dceřinnou Air France-KLM, v níž má francouzský stát 17,6 % akcií; minulý týden rovněž přistoupila k redukování stavu. Před rokem a půl tu piloti zablokovali předchozí plán týkající se rozšíření o nízkonákladové letecké společnosti mezi evropskými destinacemi. Velká část z celkového počtu 64 000 zaměstnanců pobočky už obětovala kvůli snížení nákladů placenou dovolenou a náhradu za přesčasy. Těmto lidem vadí, že piloti se zůstávají nedotknutelnou skupinou, která se těší stále lepším podmínkám a pravidelně se jim zvyšují platy. Muži za kniplem v pilotní kabině se brání argumentem, že pouze bojují za stejný plat, výhody a benefity, které mají jejich kolegové na stejných postech ve všech dceřinných společnostech Air France.

Přitom pozemní personál za poslední tři roky vykázal o 23% vyšší efektivitu, zatímco piloti se za stejné období mohou pochlubit nárůstem pouze o 13%. To je v přímém rozporu se schváleným plánem Air France, který požadoval navýšení produktivity o 20% s cílem udržet krok s evropskou konkurencí. 

První říjnový den padla možnost restruktralizace Air France-KLM, protože piloti odmítli ustoupit ze svých stanovisek v otázce rozšíření aktivit nízkonákladové společnosti Transavia (ta sice působí samostatně, ale patří pod hlavičku Air France-KLM). Podle odborníků to může vážně ochromit možnosti společnosti konkurovat dalším leteckým společnostem eurozóny, které rozšiřují vlastní nízkonákladové linky.

Politici se snaží konflikt zažehnat. Ministr Macron vyzval všechny partnery k zodpovědnému chování, premiér Manuel Valls apeluje na piloty, aby tváří v tvář finančním problémům společnosti "vyvinuli patřičné úsilí". Předseda socialistické skupiny v národním shromáždění Bruno Le Roux vyslovil názor, že zmíněný konflikt může zásadním způsobem rozhodnout o dalším osudu národní identity Air France. "Společnost bude existovat i nadále... a bude ještě francouzská, nebo už ne?"

Související

Více souvisejících

Air France

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

Ukrajinští vojáci zadržují útok ruských sil poblíž obce Bilohorivka

Ukrajina v pondělí oznámila, že její vojáci zadržují útok ruských sil poblíž obce Bilohorivka v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Rusko přitom tvrdí, že má obec pod kontrolou, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy