Terorista Abdeslam se spojil s přáteli přes Skype. Lituje, že se v Paříži neodpálil

Paříž - Salah Abdeslam, který je spojován s teroristickými útoky v Paříži a momentálně je pro Evropu nepřítelem číslo jedna, se schovává v Bruselu a zoufale se snaží dostat do Sýrie. Uvedl to server ABC News s odvoláním na Abdeslamovy přátele, kteří s ním hovořili přes Skype.

"Myslím, že není daleko," uvedl dnes bratr Salaha Abdeslama Mohamed, který už dříve Salaha vyzval, aby se dobrovolně vydal úřadům. Informaci, že Salah kontaktoval s prosbou o pomoc některé ze svých přátel, Mohamed potvrdil.

Jeden ze Salahových přátel serveru ABC News potvrdil, že je Abdeslam zoufalý, neboť uvázl na půli cesty mezi evropskými tajnými službami a radikály z organizace Islámský stát (IS), kteří ho údajně sledují. Lituje prý, že v Paříži nespáchal sebevražedný atentát podobně jako jeho další bratr Brahim Abdeslam, který se odpálil nedaleko koncertní síně Bataclan.

Zdroj: YouTube

Hamza Attou, jeden z mužů obviněných v Belgii z terorismu kvůli tomu, že Abdeslama po útocích odvezl z Paříže do Bruselu, tvrdí, že měl Salah Abdeslam během cesty na sobě velkou bundu. Pod ní prý mohl mít ukrytý sebevražedný pás. Policie vůz s Abdeslamem na cestě z Francie do Belgie minulou sobotu zastavila třikrát, v té době však ještě nevěděla, že je Salah Abdeslam podezřelý z přímého podílu na atentátech.

Podle belgické televizní stanice RTBF může být informace o Abdeslamově sebevražedném pásu důvodem, proč dnes belgické úřady vyhlásily nejvyšší stupeň pohotovosti kvůli bezprostřední hrozbě teroristického útoku. Dalším důvodem by mohl být nález zbraní v bytě jednoho z dalších obviněných teroristů.

Ve Francii mezitím propustili sedm z osmi lidí zadržených při zhruba sedmihodinové středeční razii v Saint-Denis. Ve vazbě nadále zůstává Jawad Bendaoud, který hledané teroristy ubytoval ve svém bytě.

Související

Salah Abdeslam

Ve Francii skončil soud s obžalovanými z teroru v Paříži v listopadu 2015

Ve Francii dnes skončil měsíce trvající proces s osobami obžalovanými z útoků, při kterých 13. listopadu 2015 v pařížském hudebním klubu Bataclan a na dalších místech zemřelo 130 lidí. Hlavní obviněný Salah Abdeslam naposledy zopakoval, že udělal chyby, ale není vrah. Soud se naposledy sejde ve středu večer, kdy oznámí verdikt, informovala AFP.

Více souvisejících

Teroristické útoky v Paříži (13. 11. 2015) Salah Abdeslam (terorista)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko údajně letos obsadilo víc ukrajinského území, než za celý loňský rok

Ruské ozbrojené síly postupují na všech frontách na Ukrajině a jen letos obsadily 880 čtverečních kilometrů území, uvedl v pátek ruský ministr obrany Andrej Belousov podle agentury AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy