Zadržení ve Švýcarsku se měli pokusit o převod velké sumy peněz, dva Slováci propuštěni

Bratislava/Praha/Curych - Dva ze tří Slováků, kteří byli včera zadrženi ve švýcarské bance, byli dnes propuštěni. V případu figuruje také český europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM). Ten tvrdí, že žádný účet v curyšské bance nemá.

Zadržení Slováci nepatří mezi veřejně známé osoby. Dva z nich podle Denníku N podnikají ve společnosti IPN Invest, v jejíž dozorčí radě je také bratislavský právník Peter Kubík. "Nemám vůbec žádné povědomí o ničem, co by je nebo jednoho z nich mohlo spojovat s nějakou transakcí typu, který se zmiňuje v médiích v souvislosti se zadržením tří Slováků ve Švýcarsku," dodal.

Stále zadrženým Slovákem ve Švýcarsku je bývalý starosta obce Ivanka pri Nitre Peter Guzmický. O tom, že se chystá do Curychu, věděli prý i jeho sousedé. Guzmický byl starostou obce za HZDS celkem čtyři volební období. V roce 2008 byl obviněn z trestného činu podvodu a zneužití pravomoci veřejného činitele. Důvodem byl převod pozemků na obec, který policie zpochybnila.

"Skupina čtyř mužů předložila curyšské bance dokumenty, které měly znamenat převod většího množství peněz na úrovni stovek milionů eur. Doklady byly ze strany banky odhaleny, že neodpovídaly skutečnostem. Následně byla přivolána policie, která všechny osoby zatkla," řekl v Nitře slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák, podle kterého slovenská policie poskytla svým švýcarským kolegům požadované informace.

Kaliňák neuvedl, zda švýcarské úřady někoho ze zmiňované skupiny obvinily. "Nevím, zda je vůči nim vedeno řízení nebo nikoliv," řekl slovenský ministr. Dodal, že nemá informace o účtu, z něhož prý chtěli muži převést vysokou částku. O posledním zadržovaném Slovákovi by podle Kaliňáka mělo být rozhodnuto v neděli nebo v pondělí.

Slovenský ministr také řekl, že dva ze zadržených Slováků byli v minulosti potrestání v souvislosti s daňovými úniky a s podvodem.

Na twitteru vedeném pod Ransdorfovým jménem se v pátek večer objevila zpráva, že informace o tom, že chtěl europoslanec získat podvodem 350 milionů eur (9,45 mliardy korun), je lež. Současně sliboval, že vše vysvětlí na tiskové konferenci po návratu do ČR. "Základním principem žurnalistiky je ověření informací ze dvou zdrojů... Tohle je samozřejmě FAKE profil," přidal dnes další tweet autor účtu.

Ransdorf se nechal slyšet, že žádný účet v curyšské bance nikdy neměl a nemá a že "o žádný výběr financí v této bance nešlo".

KSČM nebude případ komentovat až do doby, kdy Miloslav Ransdorf podá vedení strany vysvětlení, a strana bude znát i vyjádření orgánů činných v trestním řízení, uvedlo dnes tiskové oddělení komunistické strany.

Související

Více souvisejících

Miloslav Ransdorf Slovensko Švýcarsko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 12 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy