Klimatický summit: Závěřečná dohoda byla schválena, cílem je držet oteplování pod dvěma stupni

Paříž – Závěrečný návrh dohody byl po několika odkladech jednohlasně schválen. Podle Francouzské ministra zahraničí Laurenta Fabiuse jde ambiciózní a nejlepší možný kompromis, který byl vytvořen na základě pozic všech vyjednávacích stran. Delegáti o dohodě, která by po roce 2020 měla nahradit kjótský protokol, jednali v Paříži od konce listopadu. 

Fabius dnes dopoledne při emotivním vystoupení delegátům klimatické konference OSN představil závěrečný návrh nové dohody. Klíčovým bodem je snaha udržet oteplování výrazně pod dvěma stupni Celsia a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně.

„Nevidím žádné námitky. Dohoda je přijata," prohlásil dnes v půl osmé večer francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. Jeho oznámení o konsensuálním přijetí textu bylo v jednacím sále na pařížském výstavišti Le Bourget přivítáno bouřlivým potleskem. 

Důvěru mezi zeměmi má zajistit vyšší průhlednost při informování a také každých pět let prováděné společné hodnocení dosažených výsledků. „Umožní nám to reagovat, pokud se bude naše odpověď ukazovat jako nedostatečná," řekl Fabius. Závazky jednotlivých států, které ovšem nejspíš nebudou přímo součástí finální dohody, mají být také každých pět let prověřovány a posilovány.

Sto miliard dolarů ročně z veřejných i soukromých peněz, kterými mají rozvinuté státy po roce 2020 pomáhat zemím rozvojovým, bude podle něj pokládáno za spodní hranici. Do deseti let by měla být dohodnuta nová, vyšší částka.

Rozvinuté země se snažily zapojit do financování státy jako Čína nebo Indie, které jsou sice podle definice stále rozvojové, avšak mají rozhodně více možností než třeba chudé africké země. Dnes představený návrh ale jen uvádí, že finančně by měli pomáhat ti, kdo "jsou v pozici tak učinit".

Udržení míry oteplování co nejblíže k 1,5 stupni Celsia na konci století umožní podle Fabiuse výrazně snížit rizika spojená s globálním oteplováním. "Snižování emisí skleníkových plynů se stává věcí všech," podotkl ministr.

Dohoda je podle něj dostatečně „diferencovaná, spravedlivá, vyvážená, dynamická i právně závazná". „Uznává prvky klimatické spravednosti a zohleďnuje různou odpovědnost zemí," uvedl francouzský ministr. K přijetí návrhu vyzval v pařížském Le Bourget zástupce 196 zemí také francouzský prezident Francois Hollande.

Ten při své řeči zmínil teroristrické útoky, ke kterým došlo v Paříži před měsícem. Dnešek může být Hollandea historickým dnem. Delegáti podle něj musí pochopit, že mají možnost změnit svět. Za svoje slova sy vysloužil aplaus ve stoje.

Také generální tajemník OSN Pan Ki-Mun označil návrh dohody o klimatu za historický dokument na cestě k nízkouhlíkové budoucnosti. Také podle něj je třeba udělat poslední krok a dohodu potvrdit. Text samotný ovšem ještě delegace k dispozici nedostaly.

Český ministr životního prostředí Richard Brabec soudí, že dohoda je blízká očekáváním EU. „Historicky poprvé se největší světoví emitenti (skleníkových plynů) přihlásili k nějaké své odpovědnosti. To je klíčová zpráva. Evropa a několik dalších států už v tom nebude sama. Pro mne je to určitý zlom," řekl Brabec ČTK krátce po Fabiusově vystoupení.

"Pokud bude tento návrh dohody schválen, znamená to na jednu stranu nečekaný posun - shodu na nutnosti udržet oteplování planety na bezpečnější úrovni výrazně pod dvěma stupni Celsia, ideálně na hranici 1,5 stupně. Dohoda ale postrádá jasně definované kroky, jak ambiciózního cíle dosáhnout. To je domácí úkol pro politiky, který si z Paříže odvážejí," komentuje předběžné výsledky Frantiišek Marčík z analytického centra Glopolis.

"V oblasti financování nenavrhuje dohoda žádný zásadní posun. Závazky rozvinutých zemí zůstávají víceméně na stejné výši, od roku 2020 by měly financovat opatření v rozvojových zemich v objemu nejméně 100 miliard dolarů ročně. Pozitivní je navrhované zveřejňování finančních závazků jednotlivých zemí a jejich dvouletá aktualizace. Díky konferenci v Paříži má Zelený klimatický fond (GCF) k dispozici více peněz na aktuální projekty, nicméně i tak jde zatím jen o 6,5 miliard USD," komentuje přímo z místa Hugo Charvát z Centra pro dopravu a energetiku.

„Navržená dohoda je - přes všechny nedostatky - průlomová a bude znamenat, že i česká ekonomika se bude muset nasměřovat na postupné ukončení závislosti na fosilních palivech. Konkrétně Sobotkova vláda musí bezodkladné schválit a v Parlamentu prosadit antifosilní zákon, který udá závazné tempo snižování spotřeby fosilních paliv a umožní současné i budoucím vládám přijímat jednotlivá účinná a ekonomicky přínosná opatření," popisuje praktický dopad návrhu dohody pro Českou republiku Jiří Koželouh z Hnutí DUHA.

Dohoda, která má po ratifikaci od roku 2020 nahradit kjótský protokol, je výsledkem jednání pařížské konference OSN o ochraně klimatu. Zástupci 196 zemí text po odkladech schválili dnes večer.

Související

Andrej Babiš, premiér ČR a předseda hnutí ANO

Babiš hájí Česko: Klimatické závazky dodržujeme. Na rozdíl od jiných...

Česká republika na dnešním klimatickém summitu OSN hovořit nebude, ačkoli dodržuje závazky z pařížské klimatické konference z roku 2015. Dnes to novinářům v newyorském sídle OSN řekl český premiér Andrej Babiš, který poukázal na to, že naopak země, které sliby neplní, dnes prostor ke stanovení dalších klimatických výzev dostaly.

Více souvisejících

Klimatický summit v Paříži (2015)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 13 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy