Brusel musí tlačit na Turecko, aby plnilo dohody s EU, žádá Sobotka

Praha – Šéfka evropské diplomacie dnes zavítala do Prahy, kde se setkala s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem i premiérem Bohuslavem Sobotkou. Velkým tématem jednání byli uprchlíci a migrace.

Evropská komise musí podle Sobotky vytvářet tlak na Turecko, aby plnilo dohody mezi ním a EU ohledně migrace. „Já jsem využil návštěvy paní Mogherini, abych jí zdůraznil silný zájem České republiky na tom, aby Turecko plnilo své závazky," uvedl premér po jednání s Mogheriniovou.

Šéfku diplomacie EU podle svých slov požádal, aby Evropská komise věnovala pozornost právě tomu, jestli Anjara jedná podle slibů, aby se podařilo lépe regulovat migrační tlak namířený na Evropu. Unie se zavázala poskytnout Ankaře finanční pomoc a otevřít některé další kapitoly přístupových jednání, pokud Turci zajistí zmírnění přílivu uprchlíků. Zaorálek (ČSSD) se ovšem domnívá, že tato dohoda zatím čeká na naplnění.

„Je samozřejmě mnohem jednodušší zabránit tomu, aby lodě pašeráků lidí odplouvaly z Turecka. Je mnohem horší zadržet tyto lodě už v okamžiku, kdy na moře vyplují," prohlásil Sobotka. Turecko má podle něj nástroje na to, aby regulovalo migrační proud. Chce počkat na lednové statistiky a tato čísla budou podkladem pro postoj, který Česko zaujme na únorovém jednání Evropské rady.

Mluvil i o Německu, které je teď zaneprázdněno silvestrovskými útoky. Nálada v zemi se podle něj zhoršuje. „A je také evidentní, že Německo je na hraně svých kapacit z hlediska množství uprchlíků, které může přijmout," tvrdí. I proto podle něj nutné, aby začala fungovat ochrana vnější schengenské hranice a aby Turecko začalo jednat.

Oba čeští politici se s Mogheriniovou také shodli na tom, že pokud má Evropa zvládnout všechny krize, například migrační nebo boj s terorismem, potřebuje silnější společnou zahraniční a bezpečnostní politiku. Vláda je podle Sobotky připravena podporovat návrhy, které k tomu povedou. Zdůraznil i český zájem dotáhnout do konce projekt společné evropské pohraniční a pobřežní stráže.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka Lubomír Zaorálek Federica Mogherini

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 39 minutami

Válka v Gaze

Boje na jihu Pásma se blíží ke konci, prohlásil Netanjahu. Pak Izrael provedl nejsilnější útok za poslední měsíce

Izraelské dělostřelectvo v pondělí zaútočilo na palebné stanoviště v okolí města Chán Junis na jihu Pásma Gazy, odkud bylo v noci na pondělí směrem na Izrael vystřeleno asi 20 raket. Uvedl to server Times of Israel. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu přitom před několika dny prohlásil, že boje proti palestinskému radikálnímu hnutí Hamás se na jihu Pásma Gazy blíží ke konci

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Ukrajina čelila masivním ruským útokům. Terčem byly výškové budovy i Kyjev, zemřel mladý chlapec

Útok balistickou raketou na ukrajinské město Dnipro, k němuž došlo v noci na pondělí, si vyžádal zranění sedmi lidí včetně 15letého chlapce, uvedl v pondělí gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak. Rusové také podle serveru Ukrajinska pravda odpálili dvě řízené střely Iskander-K směrem na Kyjev, obě však byly zničeny ukrajinskou protivzdušnou obranou.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

německá policie v akci

Člen AfD pokousal na sjezdu demonstranta

Německá policie vyšetřuje incident, ke kterému došlo v sobotu ve městě Essen, kde delegát pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD) pokousal demonstranta do nohy s tím, že jednal v sebeobraně. Uvedl to deník Bild.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Čína, ilustrační fotografie

„Neexistuje místo, které ho nepociťuje“. Expert pro EZ vysvětlil, jak Čína prosazuje svůj vliv

Čínský vliv ve světě dlouhodobě narůstá. Peking je hlavním partnerem pro 120 zemí světa a nabízí jim alternativu pro Západ – podle experta osloveného serverem EuroZprávy.cz těží hlavně z toho, že „není jeho součástí“. Programový ředitel Středoevropského institutu asijských studií (CEIAS) a odborný asistent na Univerzitě Palackého v Olomouci Richard Turcsányi pro EuroZprávy.cz přiblížil, že čínská ekonomika vůbec nepřestala růst – jak se občas vedou dohady. Zároveň ale není jisté, zda vůbec někdy dožene Spojené státy. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

Česko by do roka mělo mít nového velvyslance v Rusku, naznačil Pavel

Česko by nejpozději za rok mělo mít nového velvyslance v Rusku, naznačil prezident Petr Pavel v nedělním vydání Otázek Václava Moravce na ČT. Příslušný proces už byl podle hlavy státu zahájen. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy