Po útoku v Istanbulu musí Německo bojovat proti IS, vyzývají média

Berlín - Německý tisk dnes komentuje včerejší atentát v Istanbulu, při němž zemřelo 10 lidí, z toho osm Němců. Média se shodují, že Berlínu nyní nezbývá nic jiného než bojovat proti Islámskému státu.

"Rozhodné jednání, a to i vojenské povahy, je nutné, abychom zastavili vojenský postup terorismu. Stejně důležité však je nahradit existenční podmínky v rozpadlých a rozpadajících se státech stabilním pořádkem. A v dlouhodobém horizontu pomocí rostoucího blahobytu a mírumilovného společného života vytlačit z hlav lidí nenávist," uvedl list Rheinische Post.

Deník Tagesspiegel varuje před tím, aby se němečtí turisté začali vyhýbat Turecku. To by totiž vedlo ke krachu tamních firem, zvýšení nezaměstnanosti a rozšíření pocitu beznaděje mezi obyvateli. "To je živná půda pro nové násilí, pro zoufalé lidi, kteří hledají poslední útočiště v pseudostátním pořádku náboženského fanatismu, který nabízejí džihádisté," napsal list.

"Těm, koho napadl IS, tedy také Němcům, nezbývá nic jiného než bojovat. Každá země podle svých vojenských možností, rozhodně ale ne jen dobrými slovy. A i když to může být bolestivé spojit se s (tureckým prezidentem Recepem Tayyipem) Erdoganem, (ruským prezidentem Vladimirem) Putinem nebo dokonce s (prezidentem Sýrie Bašárem) Asadem, válka proti IS má nepochybně přednost," napsal deník die Welt.

Související

Více souvisejících

Německo Teroristické útoky v Turecku Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy