Walesa spolupracoval s tajnou policií. Nově nalezené spisy to potvrzují

Varšava - Zakladatel polské Solidarity a bývalý prezident Lech Walesa se stále snaží vyvrátit tvrzení, že spolupracoval s komunistickou tajnou policií. Dnes ale přišla rána. Našly se dvě složky, které dokládají, že Walesa donášel.

Oznámil to dnes ředitel polského Institutu národní paměti (IPN) s tím, že dokumenty obsahující i Walesův podpis jsou autentické.

Institut nalezl složky v sídle posledního komunistického ministra vnitra Czeslawa Kiszczaka, který zemřel v listopadu. Dokumenty nabídla IPN za úplatu vdova po politikovi. Institut, který je pověřen výzkumem zločinů nacismu a komunismu a disponuje pravomocemi prokuratury, na transakci nepřistoupil a někdejší tajné spisy ve středu zabavil.

Pracovníci IPN za asistence policie objevili u Kiszczaka mimo jiné dvě složky, z nichž jedna byla osobním spisem Walesy a druhá obsahovala záznamy práce informátora s krycím jménem Bolek, které patřilo právě Walesovi. Dokumenty jsou datované do let 1970 až 1976.

Ředitel IPN Lukasz Kamiński uvedl, že podle jednoho z expertů jde o autentické dokumenty opatřené Walesovým podpisem. Nalezeno bylo podle něho celkem 279 stran, které budou zpřístupněny veřejnosti. Historici je však nejprve musí podrobně analyzovat.

Walesa je podle Kamińského jednou z nejdůležitějších osobností polských dějin 20. století. Nalezené dokumenty podle něj obohatí tento obraz: nezmění to, co se stalo, nejspíše však změní některé interpretace.

Někdejší polský prezident z let 1990-95 a nositel Nobelovy ceny za mír Walesa vždy tvrzení o spolupráci se Státní bezpečností popíral a speciální lustrační soud jej v roce 2000 z obvinění očistil. Walesovi odpůrci nicméně nadále prohlašují, že býval konfidentem a že soud ho očistil neprávem.

Walesa v dnešním prohlášení naznačil, že dokumenty, které jsou jeho údajnými hlášeními, jsou podvržené.

Dřívější obvinění vznášená vůči Walesovi vycházela podle historiků z nepůvodních dokumentů či zkopírovaných textů. Pokud se pravost dnešního nálezu prokáže u soudu, bude to podle nich znamenat definitivní potvrzení Walesovy spolupráce.

K dnešní zprávě IPN se vyjádřila i řada polských politických představitelů včetně současného ministra obrany Antoniho Macierewicze z vládnoucí strany Právo a spravedlnost, jejíž vedení Walesa dlouhodobě kritizuje. "V té věci nebyly od samého začátku žádné pochybnosti," uvedl ministr na twitteru s tím, že je jasné již od roku 1992, kdy se našly první nepřímé důkazy, že krycí jméno Bolek patří Walesovi.

Související

Více souvisejících

Lech Walesa Polsko

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zelenskyj dorazil do boji zmítaného Charkova. Ukrajina zastavila ruský postup

Ukrajinské jednotky zastavily ruský postup v některých zónách Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, kde vede Rusko novou ofenzívu. Oznámila to ve čtvrtek ukrajinská armáda, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy