Čelní politik EU promluvil o Putinovi. A není to optimistické čtení

Brusel – Stabilitu v Evropě ohrožuje nejméně šest krizí. Většinu z nich ještě záměrně zhoršuje ruský prezident Vladimir Putin. Evropská unie se musí probudit a přiznat, že Putin je hrozba, a začít čelit jeho agresi, píše v komentáři pro server project-syndicate.org bývalý belgický premiér a šéf evropské frakce ALDE Guy Verhofstadt.

Evropu podle něj trápí hned půl tuctu krizí – regionální chaos způsobený válkou v Sýrii, potenciální odchod Velké Británie z EU, příliv uprchlíků v takovém počtu, jaký nebyl zaznamenán od konce druhé světové války, nevyřešené finanční problémy, ruská rozpínavost a návrat nacionalismu do hlavního proudu politiky.

„Ruský prezident Vladimir Putin záměrně zhoršuje alespoň čtyři z těchto krizí. Kromě jeho dobrodružností na Ukrajině, vnáší obstrukce do evropské politiky, když podporuje populistické a euroskeptické strany, eskaluje konflikt na Středním východě kvůli jeho vojenské intervenci v Sýrii, v důsledku čehož také zhoršuje uprchlickou krizi. Evropská unie se musí probudit a přiznat, že Putin je hrozba a začít čelit jeho agresi," píše belgický expremiér,

Nacionalismus se podle něj v Evropě rozšiřuje právě zčásti kvůli tomu, že jej přiživuje ruské financování krajně pravicových politických stran. Právě jejich vzestup podle Verhofstadta zabránil Evropě v kolektivní reakci na uprchlickou krizi. Poukazuje také na to, že proputinovská britská strana UKIP šlape na paty premiéru Davidu Cameronovi a „vláda se proto odmítá zavázat k převzetí spravedlivého britského podílu uprchlíků". Podobně to pak vypadá ve Švédsku, kde posilují krajně pravicoví Švédští demokraté. A tento politováníhodný kalkul podle něj probíhá po celé Evropě.

„Mezitím Putin vykolejil úsilí mezinárodního společenství ohledně jednání o politickém řešení konfliktu v Sýrii, příčiny uprchlické krize. Ruská podpora syrských vládních útoků na Aleppo dusí mírový proces, který závisí na spolupráci globálních hráčů, regionálních mocností a umírněné opoziční síly, kterou Putin bombarduje," píše politik v komentáři, který vyšel v pondělí, tedy několik hodin před ohlášením dohody o příměří dojednané mezi USA a Ruskem. To by mělo platit od 27. února.

„Dne 15. února bylo při raketových útocích na školy a nemocnice v severní Sýrii podle OSN zemřelo nejméně 50 lidí včetně žen a dětí. Francouzská vláda nazvala útok 'válečným zločinem' - a tak je to správně. Rusko své zapojení popřelo, na místě se ale našly fragmenty rakety ruské výroby," píše belgický politik a připomíná také, že útoky na Aleppo vyhnaly dalších 50 tisíc lidí, z nichž mnozí se vydají na cestu do Turecka a pak dál do Evropy.

„Rusko vypouští bomby, i když Putin tvrdí, že podporuje příměří. Je zřejmé, že ho nelze brát vážně, což dokazuje i zapojení Kremlu na Ukrajině. Spojené státy jsou rozptýleny kampaní před prezidentskou volbou, a evropští lídři se choulí samotní před ruským medvědem, který škrábe na dveře. Je čas na okamžitou akci. Evropské vlády musí rychle zastavit ruské financování politických stran. Pokud je to nezbytné, měly by o pomoc požádat americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA), která jim pomůže zjistit, odkud peníze pochází," myslí si Verhofstadt.

Druhým krokem by podle něj mělo být uvalení větších ekonomických sankcí, ty by podle něj měly být spuštěny, pokud Rusko nepřestane útočit na civilní obyvatelstvo. Za nutné pak také šéf ALDE považuje spolupracovat s Tureckem a dalšími regionálním aktéry, aby zajistili bezpečné útočiště lidem z Aleppa i odjinud na turecko-syrské hranici

„A hlavně, Evropa musí přestat usnadňovat Putinovi jeho práci a zavést kolektivní přístup k vlně uprchlíků. Jako součást reakce na mimořádné události musí být stanoveny evropské pohraniční síly a pobřežní stráž, které pomohou Řecku spravovat jeho hranice a stejně tak i zachraňovat životy a zapisovat nově příchozí," myslí si Verhofstadt.

EU by také podle něj měla použít peníze z fondů a zlepšit podmínky v uprchlických táborech v Turecku, Jordánsku i jinde a poskytovat obyvatelům tábora alespoň nějakou naději, že dojde k uspokojení jejich základních potřeb. „A ano, evropští představitelé musí přijmout spravedlivý podíl lidí v nouzi tak, že uprchlíci požádají o azyl v EU přímo ze zemí, ve kterých v současné době pobývají," navrhuje politik.

„George Soros měl pravdu, když nedávno argumentoval, že největší dlouhodobá hrozba pro stabilitu Evropské unie je Rusko. Ale mýlil se v tom, že EU je předurčena k tomu se pod tíhou několika krizí, jimž čelí, zlomit a zhroutit. Je čas, aby se Evropa prosadila a využila svou ekonomickou sílu, a vše to použila, aby vrátila Putina tam, kam patří," dodává Verhofstadt.

Související

Více souvisejících

Vladimír Putin Guy Verhofstadt Ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zelenskyj dorazil do boji zmítaného Charkova. Ukrajina zastavila ruský postup

Ukrajinské jednotky zastavily ruský postup v některých zónách Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, kde vede Rusko novou ofenzívu. Oznámila to ve čtvrtek ukrajinská armáda, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy