EU nás potřebuje, ale my ji více, tvrdí bývalý premiér

Londýn - Ačkoliv Evropskou unii od britského referenda o setrvání či odchodu ještě dělí tři měsíce, diskuze o možných dopadech případného odchodu jsou živé jak ve Velké Británii, tak v EU. John Major,bývalý britský premiér, varuje, že případný odchod by měl negativní vliv jak na situaci Velké Británie, tak Evropské unie.

Podle Majora hlasování v britském referendu rozhodne o osudu Británie i o jejím místě ve světě po mnoho dalších generací.

Proč zůstat?

Poukazuje, že členství v EU má „mnoho pozitivních důvodů". Podle Majora členství v EU Británii pomohlo zlepšit svou ekonomickou situaci a podotýká, že pokud by členství pokračovalo, Británie se pravděpodobně během 20 let stane největší evropskou ekonomikou.

Poukazuje také, že „v nejistém světě má VB jako člen EU větší schopnost čelit agresivní politice nepřátelských zemí. Jsme ve větším bezpečí, protože EU svedla dohromady bývalé nepřátele, aby společně čelili hrozbám. Za posledních tisíc let neměla žádná generace takové štěstí," uvádí Major.

Připomíná, že pozice Velké Británie v EU je velmi specifická, jelikož není členem eurozóny ani schengenu a má právo vetovat „jakoukoliv smlouvu, která by posílila moc EU." Odchod z EU by tak podle něj znamenal vzdát se těchto výhod a čelit rizikům, která jsou dle jeho slov „četná a skutečná."

„Zvažte toto: jako členský stát můžeme ovlivňovat evropskou politiku – často tak, jak se nám to hodí, a někdy prostě jen tak, aby se omezily škody pro naše domácí zájmy. Mimo Unii bychom ji nemohli ovlivnit vůbec. A přesto bychom jako nečlenský stát chtěli dále přistupovat k jednotnému evropskému trhu a museli se tak řídit pravidly EU, nad kterými nebudeme mít žádný vliv," vysvětluje.

Kdo koho potřebuje více?

Major dále tvrdí, že kampaně propagující odchod z Unie slepě předpokládají, že jakmile Británie opustí EU, podaří se jí snadno vyjednat všechny výhody, které měla doposud, jelikož Evropané budou chtít s Británií obchodovat.

„To je sebeklam hraničící s bludem. Jejich argumentem je, že EU potřebuje britský trh víc, než my potřebujeme jejich. Toto tvrzení zakládají na faktu, že – celkově – EU exportuje do VB více, než my exportujeme jim. To je přinejmenším klam. Přesněji, je to fantasie," zlobí se Major.

„Export VB do Evropy tvoří téměř 45 % našeho celkového exportu. Průměrně – v celé EU – ostatní členské státy k nám posílají pouze 7 % svého exportu. Takže na otázku kdo koho potřebuje více je jasná odpověď," vysvětluje Major.

Exemplární případ

Major se také obává, že by odchod z EU mohl poškodit vztahy Velké Británie s jejími zahraničními partnery. „VB by si zvolila odejít a tím by zásadně oslabila celou EU. Naši partneři nás za to nebudou chtít odměnit – naopak by mohli chtít naše požadavky odmítnout, aby ostatní národy od odchodu odradily."

Podotýká, že ačkoliv nakonec ostatní státy k obchodu s Británií přistoupí, podmínky budou tvrdé a nekompromisní. Británie podle něj za případné dohody zaplatí například volným pohybem osob a poplatky.

Major také varuje, že v případě odchodu z EU by se mohla ve Skotsku obnovit jednání o nezávislosti a mohlo by dojít k dalšímu referendu.

Na závěr připomíná, že odchod by oslabil nejen Británii, ale i EU. „Pokud VB odejde, EU přijde o: nejrychleji rostoucí ekonomiku v EU; jednu ze dvou jaderných mocností; zemi s největším dosahem zahraniční politiky." Odchodem Británie by tak EU podle něj přišla o významnou část vlivu na Čínu a Spojené státy.

Související

Vlajka Velké Británie

Expremiér Major a aktivistka neuspěli. Další soud odmítl stížnost proti zablokování parlamentu

Londýnský soud dnes zamítl žádost aktivistky a podnikatelky Giny Millerové a expremiéra Johna Majora, kteří se domáhají, aby premiér Boris Johnson nemohl přerušit zasedání britského parlamentu a zkomplikovat tak poslancům zablokování brexitu bez dohody. Millerová již uvedla, že se proti rozsudku odvolá. Případem se tak bude zabývat nejvyšší britský soud 17. září. Informovala o tom televize Sky News.
Theresa Mayová v Parlamentu Velké Británie

Británie směřuje k bezprecedentní krizi? Plán Borise Johnsona by zavařil i královně

Možný budoucí premiér Británie Boris Johnson se dnes ocitl v konfliktu s bývalým konzervativním předsedou vlády Johnem Majorem poté, co nevyloučil, že by kvůli realizaci brexitu bez dohody mohl na podzim uzavřít parlament. Major v rozhovoru se zpravodajskou společností BBC řekl, že účelové ukončení poslanecké schůze by bylo "naprosto a zcela nepřijatelné". Je prý připraven obrátit se v takovém případě na soudy.

Více souvisejících

John Major Velká Británie Brexit

Aktuálně se děje

včera

MS v hokeji

Kanada si připsala druhou tříbodovou výhru. Lotyši vyhráli v prodloužení opět díky Daugavinšovi

Hokejisté Dánska možná pomýšleli na to, že by mohli v Praze zopakovat dva roky starou senzaci a vyhrát nad Kanadou třeba stejným výsledkem 3:2, jenže na to mohli pomýšlet maximálně tak první dvě třetiny. Po nich totiž Seveřané ztráceli na favorita pouze gól, když prohrávali 1:2, přičemž především ve druhé třetině dokázali Dánové Kanadě zatápět. Jenže zámořští mají ve svých řadách vycházející hvězdu Bedarda, který opět ukázal svou genialitu, k níž přidal hned dvě branky. Nejen díky nim, ale pak i suverénně odehrané třetí třetině nakonec Kanada dokráčela k jasné výhře 5:1. Daleko vyrovnanější duel se v neděli odpoledne hrál v Ostravě, kde Lotyši s Francouzi dospěli až do prodloužení, v němž za stavu 2:2, podobně jako v prvním zápase s Polskem, rozhodl o vítězství pobaltského účastníka turnaje jen vteřinu před koncem kapitán Daugavinš. 

včera

Šojgu a Putin v důvěrném hovoru

Šojgu skončil na postu ministra obrany. Putin ho odvolal

Ruský prezident Vladimir Putin dekretem odvolal Nikolaje Patruševa z funkce tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace a na jeho místo jmenoval Sergeje Šojgua, který dosud působil jako ministr obrany. Za nového ministra obrany Putin navrhl jmenovat dosavadního vicepremiéra Andreje Belousova. Vyplývá to z návrhů, které šéf Kremlu zaslal horní komoře parlamentu - Radě federace, informuje Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Netanjahu dosáhl takové rovně genocidy, že by mu ji záviděl i Hitler

Dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět ostře kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. V reakci na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy Erdogan prohlásil, že pokud jde o genocidu, dosáhl izraelský premiér takové úrovně, že by mu ji záviděl i nacistický diktátor Adolf Hitler. Informovala o tom turecká agentura Anadolu.

včera

MS v hokeji

Slováci nedali Kazachům šanci a porazili je 6:2, Finové si s Brity pohráli jako kočka s myší

Stejně jako v sobotu, tak i v neděli je na letošním hokejovém světovém šampionátu na program hned dvanáct zápasů. Hned polední zápas v Ostravě zajímal především naše východní sousedy Slováky, kteří opět zaplnili Ostravar Arenu. V ní viděli dominantní výkon svých miláčků, kteří nastoupili na Kazachy už v první třetině takovým způsobem, že na ně asijský soupeř nedokázal adekvátně odpovědět a nakonec prohráli vysoko 2:6. Vysokou prohru na rozdíl od jejich prvního zápasu s Kanadou si odnášejí z poledního nedělního zápasu i Britové, když je Finsko porazilo jasně 8:0. 

včera

Jan Bartošek

Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".

včera

včera

včera

včera

Pásmo Gazy

Počet obětí války v Gaze stoupl na 35 tisíc

Na 35.034 stoupl počet obětí války v Pásmu Gazy, která trvá již více než sedm měsíců. Uvedlo to v neděli tamní ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem. Většina z obětí byli civilisté, informuje agentura AFP.

včera

včera

Hokej, ilustrační foto

Poláci trápili obhájce bronzu z Lotyšska, USA si poradily s Němci. Dánové s přehledem přejeli Rakousko

Ostravská skupina letošního mistrovství světa v ledním hokeji měla hned ve druhý hrací den blízko k senzaci, o kterou se postarali málem nováčci z Polska. Tato země, která se v elitní divizi MS objevila po dlouhých 22 letech, totiž zaskočila hokejisty Lotyšska obhajující na tomto šampionátu bronzové medaile. V tomto utkání se skóre přelévalo ze strany na stranu, až se za stavu 4:4 šlo do prodloužení, v němž rozhodl Daugavinš. Daleko jednoznačnější duel se v Ostravě hrál v sobotu večer, kdy si Američani spravili chuť po předešlé porážce se Švédy vysokou výhrou 6:1 nad Německem. Podobně jednoznačný duel se odehrál v sobotu odpoledne i v pražské skupině, kde Dánové přehráli Rakousko 5:1. 

včera

včera

včera

včera

včera

Polsko vzdoruje stupňující se hybridní válce. Na východní hranici vybuduje moderní opevnění

Polský premiér Donald Tusk uvedl, že jeho země vzdoruje stupňující se hybridní válce. Polsko rovněž pracuje na posílení svých východních hranic, uvedla agentura PAP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy