Jmenná evidence cestujících má zelenou. Je důležitým krokem proti terorismu

Brusel - Z iniciativy evropských lidovců a konzervativců dnes Evropský parlament konečně odhlasoval finální návrh směrnice o jmenné evidenci cestujících (passenger names records - PNR). Socialisté, liberálové a zelení dlouhé měsíce blokovali zařazení návrhu směrnice na program pléna, a tím bránili tomu, aby o něm mohlo být hlasováno. Politické dohody o obsahu směrnice mezi EP a Radou přitom bylo dosaženo již na začátku prosince loňského roku. Komise první návrh přitom představila už v roce 2011.

Dlouhodobá nechuť socialistů, liberálů a zelených přihlásit se k myšlence uchovávání údajů cestujících pro účely boje proti závažné trestné činnosti vedla ke zbytečným průtahům schvalovacího procesu. "Směrnice o PNR se domlouvala šest let, když v letech 2011 a 2013 návrh na zřízení PNR byl zamítnut. Je neuvěřitelné, že frakce liberálů, socialistů a zelených opakovaně jeho přijetí blokovaly. Tento klíčový nástroj boje proti terorismu by měl podle tajných služeb a policie výrazně pomoci při sledování lidí odcházejících bojovat do Sýrie nebo při pohybu teroristů. A jeho schválení výrazně pomůže k identifikaci a zadržení potencionálních podezřelých, jako je tomu dnes například v USA," komentuje proces přijetí této legislativy lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který je členem Výboru pro vnitřní bezpečnost, spravedlnost a občanské svobody (LIBE).

Údaje o pasažérech mezinárodních letů mezi EU a třetími zeměmi budou v omezené míře a po určitý čas přístupné pro analýzu ze strany bezpečnostních složek. V současné době platí, že pokud se francouzský občan (a tedy občan EU) rozhodne odletět z Paříže do Turecka a překročit hranice a připojit se k IS a stejnou cestou se vydá zpátky Evropy, ale tentokrát přes Prahu, pak ani francouzská policie ani česká policie nemá šanci zjistit, že může jít o potenciálního teroristu. Francouzská policie, i pokud by měla indicie ze strany jeho rodiny o jeho radikalizaci a připojení se k IS, se ani nemůže dozvědět, že je zpátky v Evropě. S přístupem do databáze PNR se toto vše změní.

"Jedná se o důležitý nástroj v boji proti terorismu, který může přispět k včasnému odhalení osob napojených na tzv. Islámský stát ještě předtím, než spáchají teroristické útoky podobné těm v Paříži a Bruselu. Směrnice o PNR není samospasitelná, ale v kombinaci s intenzivnější spoluprací tajných služeb a policejních složek členských států může přivodit zvrat v dosavadních mnohdy těžkopádných snahách o rozbíjení teroristických buněk v členských státech EU. Jsem přesvědčen, že výsledná podoba směrnice zajišťuje citlivou rovnováhu mezi posílením bezpečnosti a ochranou osobních údajů. Terorismus představuje stále větší hrozbu, a tak nám nezbývá než bojovat s ním všemi dostupnými prostředky včetně těch, které s sebou nesou nezbytná omezení práv na ochranu soukromí", komentuje dnešní hlasování europoslanec Jaromír Štětina (TOP 09/STAN), který působí ve Výboru pro vnitřní bezpečnost, spravedlnost a občanské svobody (LIBE) a současně je místopředsedou podvýboru EP pro obranu a bezpečnost (SEDE).

Směrnice o jmenné evidenci cestujících ukládá leteckým dopravcům povinnost zasílat údaje o cestujících letadly úřadům členského státu, ze kterého daný cestující odlétá, nebo do kterého přilétá. Shromažďováno a uchováváno bude 19 typů údajů, jako je jméno a příjmení cestujícího, jeho telefonní číslo, poštovní adresa, data cesty, časový harmonogram letu, informace o použité platební kartě, letence a zavazadlech. Zapovězena je přitom jakákoliv diskriminace založená na etnickém či sociálním původu, náboženství, jazyku či národnosti. Směrnice stanoví 6 měsíční lhůtu pro uchování údajů s následným uchováváním údajů ve skrytém režimu, v rámci něhož bude přístup k údajům umožňujícím identifikovat cestujícího omezený na určité osoby, bude podléhat přísným podmínkám a bude pod kontrolou soudu. Po 5 letech uchovávání budou údaje vymazány.

Související

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

Více souvisejících

EU (Evropská unie) Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Terorismus

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

včera

včera

Povodně způsobilo rekordně deštivé počasí, zjistili meteorologové

Počasí nám v září připravilo nejedno překvapení. Tím největším byla čtyřdenní srážková epizoda, která vyvolala povodně. Není se čemu divit, když dokonce padl nový rekord denního úhrnu srážek. V pátek to potvrdil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy