Švédové bijí na poplach. Mladí se radikalizují, úřady si neví rady

Stockholm – Vědci pracující pro vládní agenturu Národní asociace pro zdravotnictví a sociální věci varují, že v celé zemi probíhá radikalizace mezi teenagery a mladými lidmi. Podle serveru The Local přitom zdaleka nejde jen o problematiku velkých měst a jejich předměstí.

Podle průzkumu sociálních pracovníků, kteří pracovali ve 220 městech po celé zemi, mělo 39 oblastí problémy s mladými lidmi, u kterých zhrozí možná radikalizace, nebo kteří už jsou přímo v tomto procesu. V 25 lokalitách se problémy týkaly dětí mladších 18 let.

Zaměstnanci v sociálních službách však zároveň varují, že na 31 místech z oněch 39, zatím neexistuje strategie, která by poskytovala podporu teenagerům, kteří se chtějí distancovat od svých zradikalizovaných přátel nebo gangů.

„Myslím, že stále existuje značná nejistota v otázce, jak zvládat tyto případy," uvedla Ann Jönssonová, jedna z vedoucích výzkumníků studie.

Už podle dřívějších zjištění je jedním z nejproblematičtějších míst z hlediska radikalizace město Gothenburg. Právě tam podle expertů výrazně bují náboženský radikalizace. Tamní úřady podle svých slov sice na problému pracují, připouští ale, že jde o velkou výzvu.

„V průběhu posledních šesti měsíců jsme zaznamenali nárůst počtu případů, kdy nás kontaktovali vyděšení příbuzní," uvedl Sven-Johan Dahl, mluvčí sociálních služeb ve městě. „Pomalu jsme začali rozvíjet akční plán pro řešení situace. Tento problém byl pro nás před rokem téměř kompletně neznámý. Neexistuje žádné univerzální řešení, spíše to téměř pokaždé vyžaduje nový přístup, protože každý případ je o jednotlivci," dodal.

Švédská tajná služba SAPO již dříve identifikovala asi 300 lidí, kteří od roku 2013 opustili Švédsko, aby se připojili k Islámskému státu na Středním Východě. Předpokládají, že 135 z nich se vrátilo do Švédska. Právě tito vracející se bojovníci jsou jednou z největších hrozeb.

Zpráva o rostoucí radikalizaci přichází jen den poté, co byly zveřejněny výsledky celostátní ankety, podle které si více než polovina všech Švédů (53 procent) myslí, že imigrace a integrace jsou nejdůležitější otázky, kterým čelí severský národ. Před rokem si to myslelo jen 27 procent lidí.

Související

Jens Stoltenberg, Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Jaderné zbraně na hrancích s Ruskem? Stoltenberg prozradil jeho plány do budoubna

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg přivítal Švédsko jako 32. člena Aliance krátce před plánovaným ceremoniálem vztyčení švédské vlajky před budovou sídla NATO v Bruselu v pondělí. Společně se švédským premiérem Ulfem Kristerssonem potvrdili, že NATO nemá v plánu umístit stálé základny ani jaderné zbraně ve Švédsku.

Více souvisejících

Švédsko radikalizace Policie Švédsko

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 29 minutami

před 51 minutami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy