Brexit jako začátek konce EU? Následovala by referenda v dalších zemích, obává se Schäuble

Berlín - Německý ministr financí Wolfgang Schäuble má vážné obavy o budoucnost EU, jestliže se Britové v referendu vysloví pro brexit. To by prý vedlo k vlně podobných hlasování i v dalších zemích unie.

Brity Schäuble dnes varoval, že odchod z unie by poškodil jejich hospodářství. Kdyby to ekonomiku nijak nezasáhlo, považoval by to prý za "zázrak". Po brexitu by podle něj Londýn určitě nemohl využívat výhod společného evropského trhu jako nečlenské země Norsko či Švýcarsko. "To by ta země musela dodržovat pravidla klubu, ze kterého právě odešla," poznamenal.

Případný brexit by měl podle něj negativní důsledky i na hospodářství některých členských zemí, uvedl Schäuble v dnešním rozhovoru poskytnutém časopisu Der Spiegel.

Podle ministra je dost možné, že si z Británie po případném brexitu vezmou příklad i další členské země a uspořádají vlastní referenda o setrvání v EU. "Jak by reagovalo například Nizozemsko, které má tradičně silné vztahy s Británií?" zeptal se Schäuble. Pokud by z unie odešla pouze Británie, evropský blok by to zvládl.

"Odpovědí na případný brexit nemůže být požadavek na hlubší integraci," uvedl Schäuble. I když zastánci setrvání Británie v EU zvítězí jen mírnou většinou, "budeme to muset brát jako varování, abychom nepokračovali tak, jako dosud," poznamenal ministr vlády kancléřky Angely Merkelové.

Související

Referendum o setrvání Velké Británie v Evropské unii (23. 6. 2016)

Výbor britského parlamentu: Vliv Ruska nechtěl nikdo vyšetřovat

Britská vláda neviděla žádné stopy úspěšného zasahování Ruska do referenda o vystoupení z EU z roku 2016, uvedla vláda v Londýně. Reagovala tak na kritiku parlamentního výboru, podle něhož se vláda možným vlivem Ruska na hlasování dostatečně nezabývala.
Brexit

Migrační krize polevila? Británie hlásí nová čísla

Migrace do Spojeného království je na nejnižším bodě za uplynulých šest let, vyplývá to z poslední čtvrtletní zprávy britského Úřadu pro statistiku. Hlavní příčinou rapidního poklesu počtu příchozích je brexit a nejistota, která proces odchodu země z Evropské unie doprovází.

Více souvisejících

referendum o brexitu (23.6.2016) Wolfgang Schäuble EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy