Západní synové islámu, proměňte oslavy konce roku v krveprolití. IS posílá další mrazivé instrukce

Londýn – Džihádisté z Islámského státu vyzývají západní „syny islámu“, aby zahájili brutální vlnu novoročních útoků, které změní místa konání veřejných akcí v krvavé bojiště. Tato zpráva přichází krátce poté, co na vánoční trhy v Berlíně nákladním autem zaútočil Tunisan Anis Amri. K tomuto činu se přihlásil právě IS, který k podobným vánočním útokům také burcoval.

Mediální skupina Nashir Media Foundation napojená na džihádisty z IS publikovala na šifrovaném kanálu sérii děsivých obrazů, které vyzývají jejich stoupence, aby využili impulsu, který přinesl Anis Amri v Berlíně, když unesl nákladní auto a nn vánočních trzích brutálně zavraždil 12 osob, včetně jedné Češky.

Na jednom snímku je zobrazen militantní bojovník ozbrojený nožem, který pronásleduje Santu Clause. V titulku pod ním se píše: „Vy nevěřící psi, kteří se připravujete na vánoční oslavy, buďte připraveni na krveprolití, roztroušené kousky těl a na pohřby. Oči lvů chalífátu se dívají přímo na vás a slibují vám s hořkou smrt."

ISIS fanatics call for lone wolf attacks in cinemas, malls and HOSPITALS on New Year https://t.co/7gbOMa58RG pic.twitter.com/BBCodqfr3y

— Terrorism Updates (@terrorism_info) 29. prosince 2016

Skupina zároveň apeluje na militanty na západě, aby se zúčastnili jako „vlci samotáři" útoků na různých veřejných místech včetně kin, nákupních středisek a nemocnic.

Další zveřejněná grafika ukazuje tmavou postavu džihádisty, která stojí vedle hořícího čísla 2017. Nápis vedle něj říká: „Přineseme ti Nový rok plný chaosu a bombových útoků.“

RT @TheSun: ISIS fanatics warn of New Year attacks in western cities https://t.co/lNpHW2HJmV pic.twitter.com/bcymbItYPV

— Göksel Bayraktar (@james007goksel) 29. prosince 2016

Teroristické hrozby spojené s oslavami Nového roku přichází krátce poté, co radikálové slíbili bombardovat křesťany a jejich církve v USA, Kanadě, Francii a Nizozemsku. Prostřednictvím aplikace na Telegramu teroristická skupina zveřejnila dlouhý seznam církví, na jejichž členy mají „synové islámu" zahájit krvavé útoky.

Radikálové také přidali závěrečnou zprávu, která zní: „Ó nevěřící, zatímco se připravujete na oslavy Vánoc, doporučujeme vám připravit se dobře. Vaše oslavy se staly bojištěm a bojovým prostorem. Takže na nás čekejte."

Zpravodajské služby po celém světě jsou po útoku v Berlíně ve stavu vysoké pohotovosti. Začátkem tohoto týdne francouzská policie zadržela muže podezřelého z plánování útoku, ke kterému mělo dojít na Silvestra.

Související

Více souvisejících

Islámský stát (IS) Terorismus Nový rok

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy