Maďarsko dál brojí proti Sorosovi. Padlo jeho vážné obvinění

Budapešť – Boj mezi maďarskou vládou a miliardářem maďarského původu Georgem Sorosem pokračuje. Naposledy filantropa sponzorujícího celou řadu neziskových organizací napadl maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Maďarský korespondent listu The Irish Times poukazuje, že chce premiér Viktor Orbán podrobit asi 60 na Sorose napojených neziskových organizací kontrole, která by údajně měla přispět k větší transparentnosti v zemi.

Mluvčí vlády Zoltán Kovács vysvětlil, že je důležité vědět, „kdo je platí a kde získají své financování“ a „jestli mají peníze ze zahraničí, tak jaké požadavky mají tito lidé na oplátku“.

Šéf tamní diplomacie Péter Szijjártó v rozhovoru pro ruský server RT uvedl, že „pokud v zemi existují nevládní organizace, které jsou financovány cizími státními příslušníky, jinými zeměmi, jinými vládami, pak by to lidem mělo být známo“.

Zástupce vládnoucí strany Fidesz řekl, že je „velmi jasné", že „[Soros] by chtěl, aby tato vláda selhala, aby vláda shořela, protože nemá rád náš přístup, nemá rád naše zásady - ale, není to George Soros, který učiní toto rozhodnutí... je to maďarský lid“. „Považujeme to za velmi anti-demokratické,“ vysvětloval.

Zatímco maďarská vláda tvrdě na úrovni Evropské unie bojuje proti migraci a nechala z toho důvodu na své hranici vybudovat ploty, Soros prostřednictvím svých organizací podporuje naprosto opačný názor. Szijjártó je proto přesvědčen, že finančník aktivně napomáhá nezákonnému přistěhovalectví.

„Co vím od mých kolegů, protože já nemám dohled nad zpravodajskými službami, tu byly organizace, které pomáhaly nelegálních migrantů najít cestu do Maďarska, najít místo, kde by mohli překročit naše hranice, aby si zajistili, že budou moci požádat o azyl. Tyto zprávy říkají, že George Soros stál v pozadí těchto organizací,“ řekl.

„Proč EU provádí politiku otevřených dveří? Měli byste se zeptat vysoce postavených činitelů v Bruselu, ale já vím, že to je špatná politika. Je to poškozování EU, je to nebezpečné, protože tato politika otevřených hranic narušuje bezpečnost v Evropě,“ myslí si Szijjártó.

Goran Buldioski, ředitel Sorosovy Open Society Initiative for Europe a člen Evropské rady pro zahraniční vztahy, označil kroky maďarské vlády je směrem k neziskovým organizacím za „útok na občanskou společnost" a vyzval EU, aby „to nejen vzala na vědomí, ale aby také jednat".

Související

Soros, George

Soros: Putin zcela zjevně Evropu vydírá

Vyjednávací pozice ruského prezidenta Vladimira Putina v obchodování s plynem není tak silná, jak Putin předstírá. Uvedl to americký finančník a filantrop maďarského původu George Soros. Evropa má podle něj na Putina solidní páky. V dopise italskému premiérovi Mariu Draghimu Soros napsal, že Putin zcela zjevně Evropu vydírá a hrozí zadržováním dodávek plynu, pokud už to zrovna nedělá.
Soros, George

Dezinformace připisují vznik pandemie nejčastěji Gatesovi, Sorosovi nebo 5G sítím

Nejčastější mýty o koronaviru v českých médiích se podle analýzy Newton Media týkají jeho umělého vytvoření za účelem světového spiknutí. K šíření podle ní přispěl i prezident Miloš Zeman. Jako časté původce viru jmenují dezinformace amerického miliardáře Billa Gatese, Georgese Sorose nebo 5G sítě. Společnost analyzovala sociální i tradiční média od prosince 2019.

Více souvisejících

George Soros Maďarsko Viktor Orbán

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kurti obvinil Západ z appeasementu vůči Srbsku. Bojí se sblížení Srbska s Ruskem, tvrdí

Kosovský premiér Albin Kurti v pátek obvinil západní představitele z "appeasementu" vůči Srbsku, přičemž tvrdí, že jejich ústupky pramení z přehnaných obav, že se Bělehrad sblíží s Moskvou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy