Teroristický útok v Londýně spáchal britský občan, byl v hledáčku MI5

Londýn - Britská premiérka Theresa Mayová dnes uvedla, že londýnský terorista byl britským občanem narozeným ve Spojeném království. Jeho čin označil za útok proti svobodě a demokracii.

O útočníkovi Mayová řekla, že byl před několika lety kvůli "násilnému radikalismu" v hledáčku britské tajné služby MI5, ale že v současné době ho úřady nepovažovaly za hrozbu. Podle premiérky je policie přesvědčena, že jednal sám a že veřejnosti nyní žádné bezprostřední nebezpečí nehrozí.

"Celá země chce vědět, kdo je odpovědný za tuto krutost. Běží rozsáhlé protiteroristické vyšetřování, jehož cílem je odhalit o útoku vše, co bude možné, a to včetně přípravy, motivace a toho, zda se na plánování podíleli i další lidé," řekla Mayová v projevu před zákonodárci.

Středeční čin dnes Mayová označila za útok proti demokracii, neboť atentátník si za svůj cíl vybral místo, kde se lidé z celého světa scházejí, aby se radovali z toho, co znamená svoboda. "Nebojíme se a nikdy tváří v tvář terorismu nezaváháme," prohlásila premiérka.

Útočník, kterého policie zabila, najel do davu lidí a poté ubodal nožem hlídkujícího policistu. Podle středečních informací utrpělo zranění 40 lidí. Nyní je 29 zraněných v nemocnici, sedm z nich v kritickém stavu.

"Mezi oběťmi ani zraněnými po včerejším útoku v Londýně nejsou čeští občané," řekla ČTK mluvčí ministerstva Irena Valentová. Česká diplomacie krátce po útoku vyzvala Čechy, kteří se pohybují v Londýně, aby se zaregistrovali do systému DROZD. Velvyslanectví v Londýně také otevřelo nouzovou linku.

Související

Exploze v Bostonu si údajně vyžádaly nejméně dva mrtvé

Co je vlastně terorismus? Už ani na tom se odborníci neshodnou

Washington - Terorismus definuje encyklopedie jako užití násilí nebo hrozby násilím s cílem zastrašit protivníka a dosáhnout politických cílů. Poměrně jasná definice. V současné chaotické době se však soudy nemohou shodnout na tom, kdy se jedná u některých případu o terorismus a kdy ne, upozorňuje na webu National Interest Antonia Wardová.

Více souvisejících

teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně (22. března 2017) Theresa Mayová Velká Británie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy