Válka proti Sorosovi? Maďarsko chystá zákon, který by ukončil provoz jedné z jeho institucí

Budapešť – Maďarská Central European University založená miliardářem a filantropem Georgem Sorosem se dostala do problémů. Vedení instituce tvrdí, že kvůli vládou navrhovaným změnám maďarského zákona o vysokých školách „by bylo nemožné, aby pokračovala ve svém působení“. Škola v Budapešti funguje více než 25 let, informuje agentura AP.

Rektor univerzity Michael Ignatieff ve svém prohlášení uvedl, že uzavření školy založené americkým miliardářem Georgem Sorosem „by poškodilo maďarský akademický život a negativně ovlivnit vztahy maďarské vlády“ a jejich sousedů, dalších členů Evropské unie a Spojených států.

Univerzita, kterou navštěvuje téměř 1800 studentů - většinou Maďarů, uvedla, že návrh zákona předložený parlamentu Zoltanem Balogem, ministrem, který dohlíží na vzdělání, je speciálně určen k poškození školy. Škola by například měla povinnost otevřít areál ve státě New York, kde je také akreditovaná, a udělovat tituly, které by byly akceptované jak v Maďarsku a USA.

Navrhovaná změna by také eliminovala výjimky umožňující akademickým pracovníkům ze zemí mimo EU působit na univerzitě bez pracovního povolení, instituce by si také musela změnit své jméno.

Ignatieff proto navrhuje rozhovory s vládou, při kterých by měla být nalezena „uspokojivá cesta kupředu, která umožňuje CEU pokračovat v Budapešti“. „Budeme bránit naše úspěchy rázně proti komukoliv, kdo se snaží očernit naši práci v očích maďarského národa,“ dodal.

Premiér Viktor Orbán je bývalý příjemce Sorosova stipendia, ale postupně se změnil v kritika tohoto v Maďarsku narozeného filantropa. Obvinil ho, že chce ovlivňovat maďarskou politiku a že podporuje masovou migraci do Evropy. Populistický Orbán vede tažení proti migrantům.

Jeho strana Fidesz také chce nová pravidla týkající se nevládních organizací, které dostávají finanční prostředky ze zahraničí. Opatření by se dotklo například Sorosem podporované protikorupční Transparency International a maďarské organizace Civil Liberties Union.

Související

Soros, George

Soros: Putin zcela zjevně Evropu vydírá

Vyjednávací pozice ruského prezidenta Vladimira Putina v obchodování s plynem není tak silná, jak Putin předstírá. Uvedl to americký finančník a filantrop maďarského původu George Soros. Evropa má podle něj na Putina solidní páky. V dopise italskému premiérovi Mariu Draghimu Soros napsal, že Putin zcela zjevně Evropu vydírá a hrozí zadržováním dodávek plynu, pokud už to zrovna nedělá.
Soros, George

Dezinformace připisují vznik pandemie nejčastěji Gatesovi, Sorosovi nebo 5G sítím

Nejčastější mýty o koronaviru v českých médiích se podle analýzy Newton Media týkají jeho umělého vytvoření za účelem světového spiknutí. K šíření podle ní přispěl i prezident Miloš Zeman. Jako časté původce viru jmenují dezinformace amerického miliardáře Billa Gatese, Georgese Sorose nebo 5G sítě. Společnost analyzovala sociální i tradiční média od prosince 2019.

Více souvisejících

George Soros Viktor Orbán Maďarsko

Aktuálně se děje

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy