Papež zahájil pašijový týden odsouzením útoku v Egyptě

Řím - Papež František dnešní mší na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu zahájil předvelikonoční svatý týden. V rámci kázání také odsoudil dnešní výbuch v křesťanském kostele v Egyptě.

Na teroristy, výrobce a přepravce zbraní pak apeloval, aby se svou činností skoncovali. Papež poukázal na utrpení ve světě. Jmenovitě na strádání těch, kdo trpí otrockou prací, rodinnými tragediemi, nemocemi, válkami a terorismem.

V reakci na výbuch, který otřásl kostelem na severu Egypta a zabil nejméně 21 lidí jen pár týdnů před Františkovou plánovanou návštěvou Egypta, papež vyjádřil hlubokou soustrast "svému bratru, patriarchovi Tavardosovi II., koptské církvi a celému drahému egyptskému národu". Řekl, že se modlí za mrtvé a zraněné při útoku a prosí boha, aby "změnil srdce těch, kdo šíří teror, násilí a smrt".

Dneškem, který v liturgickém kalendáři figuruje jako Květná neděle, vstupují křesťané do svatého týdne, vrcholu postní doby, po němž následují Velikonoce. Květná neděle připomíná podle tradice Kristův slavný vjezd do Jeruzaléma a také jeho blížící se utrpení, smrt a vzkříšení.

Exploze otřásla kostelem ve městě Tanta asi 100 kilometrů severně od metropole Káhiry v deltě Nilu. Kostel byl plný věřících, kteří se sešli k bohoslužbě. Televize CBC zveřejnila záběry z vnitřku kostela, na nichž se množství lidí kupí kolem očividně bezvládných, zakrvácených těl zakrytých papíry.

Související

Více souvisejících

Papež František Egypt Terorismus Velikonoce Vatikán

Aktuálně se děje

před 37 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusové na Ukrajině bombardují už i domovy důchodců

Rusové ve čtvrtek odpoledne řízenou leteckou pumou zasáhli domov důchodců ve městě Sumy na východě Ukrajiny. Zabili jednu osobu a dalších čtrnáct zranili. Celkem bylo třeba evakuovat 147 osob.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy