Nové informace: Rusko je zapojeno do útoku sarinem, stojí za ním syrská vláda, píší prestižní média

Londýn/Ankara - Za chemickým útokem v Sýrii, při kterém minulý týden zemřelo na 90 osob a další stovky byly zraněny, stojí syrská armáda věrná prezidentu Bašáru Asadovi. Uvedl to deník The Times. Podle agentury AP o útoku předem věděli i Rusové, ale nezasáhli.

Mohamed Hasouri má být podle britských médií mužem, který má na svědomí 87 syrských civilistů. Jde o pilota, který provedl chemický útok s bojovým plynem sarinem, a v Asadově armádě není žádným nováčkem.

Podle deníku Times pilot a velitel armádní letky netútočil na civilisty poprvé. Podobný útok údajně provedl už minulý měsíc. Deník jeho identitu odhalil na základě Twitteru, na níž jeden ze syrských poslanců nahrál fotografii, kde syrský armádní velitel děkuje Hasourimu za zničení skladů zbraní Al-Káidy v Chán Šajchún v provincii Idlib.

Deník následně přinesl výpovědi expertů, které uvádí, že Hasouri musel vědět, že útočí chemickým plynem, protože místo útoku by se lišilo od tradičního bombového útoku. Chemické zbraně jsou totiž shazovány proti směru větru, aby se plyn nevypaří příliš rychle a aby ho vítr nerozfoukal.

Hasouri měl podle The Times také na konci března útočit na vesnici Latamine vzdálenou zhruba 20 kilometrů od Chán Šajchún. Při tomto útoku bylo 70 lidí zraněno na následky bojového plynu a lékaři se přiklánějí k variantě, že se jednalo zřejmě opět o sarin, protože lidem šla pěna z úst a měli křeče a záchvaty.

Asadův režim tvrdí, že jeho vojáci zaútočili pouze sklady zbraní radikálních džihádistů a ne na civilisty. Mezinárodní koalice v čele s USA ale viní z útoku syrský režim a tvrdí, že při zásahu skladu zbraní by se sarin do ovzduší nedostal.

Do útoku bylo zapojeno i Rusko

S novými informacemi přišla také agentura AP, která tvrdí, že Rusko vědělo, že syrské letectvo podnikne útok smrtícím chemickým plynem. Agentuře to prozradil nejmenovaný představitel americké armády.

Spojené státy také tvrdí, že po útoku kroužil nad nemocnicí, kam byli převáženi ranění, ruský dron. Několik hodin poté, co dron odletěl, na nemocnici zaútočilo vojenské letadlo vyrobené v Rusku. Není ale jasné, zda jde o stroj v ruském nebo syrském arzenálu.

Podle USA je ale cíl útoku na nemocnici jasný. Měl zakrýt stopy a zamaskovat použití chemických zbraní při předešlém útoku. 

Británie se přiklání k americké verzi

K možnosti, že za útokem stojí Rusko v kooperaci se Sýrii, se přiklání i Británie. Podle ministra obrany Michaela Fallona Moskva nese nepřímou odpovědnost za životy těchto lidí coby nejdůležitější stoupenec režimu syrského prezidenta Bašára Asada.

"V uplynulých letech měli (Rusové) příležitosti zastavit tuto občanskou válku," uvedl Fallon pro Sunday Times. Sýrie podle něho potřebuje takovou vládu, v níž Asad nebude hrát žádnou roli. Ministr uznal, že to "není jednoduché, ale není to nemožné".

Reakce USA na sebe nenechala čekat

Údajný chemický útok, za kterým má stát režim syrského prezidenta Bašára Asada, vyprovokoval americkou hlavu státu Donalda Trumpa k odvetné reakci. Útok, při kterém šest desítek střel typu Tomahawk zasáhlo syrskou leteckou základnu, ale odsoudilo Rusko, blízký spojenec Sýrie.

Ruský premiér Dmitrij Medveděv označil útok za akci, která byla "na hraně" vojenského střetu s Ruskem. Tvrdí, že Trump tak demonstroval svou nesamostatnost a závislost na americkém establishmentu.

I ruský zástupce při OSN odsoudil americký útok jako porušení mezinárodního práva. Během jednání Rady bezpečnosti prohlásil, že bude mít vážné důsledky pro mezinárodní stabilitu. Americká zástupkyně Nikki Haleyová ale tvrdí, že Spojené státy jsou připraveny v Sýrii znovu zasáhnout, doufají ale, že to nebude nutné.

Haleyová dodala, že Moskva měla dohlédnout na odstranění všech chemických zbraní ze Sýrie, "což se zjevně nestalo". Podle Haleyové proto existuje několik variant: buď Rusko o existenci zbraní použitých při úterním útoku vědělo, nebo Moskva věřila Asadovi a ten ji podvedl.

Související

USS Ross odpaluje střelu Tomahawk na Sýrii

Rok od amerického útoku na Sýrii: Co se od té doby změnilo? A co bude dál?

Před rokem Spojené státy zahájily svůj první vojenský útok proti syrskému režimu. Mnozí předpokládali, že půjde o krok, který by mohl zásadním způsobem změnit občanskou válku v této zemi. Americké válečné lodě 6. dubna 2017 bombardovaly vládní leteckou základnu raketami. Stalo se tak den poté, co při chemickém útoku připisovaném syrské vládě zemřelo více než 80 Syřanů. Změnilo se ale od té doby vůbec něco?

Více souvisejících

plynový útok v syrském Idlibu (4.4.2017) USA (Spojené státy americké) Sýrie Rusko Bašár Asad

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy