Bělobrádek odmítá opakované vyhánění lidí kvůli národnosti

Augsburg (Německo) - Už nikdy se nesmí opakovat vyhánění lidí z jejich domovů jen proto, že jsou nějaké národnosti, náboženství nebo rasového původu, prohlásil dnes český vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) na sudetoněmeckém sjezdu.

"Samozřejmě, že nesmíme zapomínat na minulost. Hlavně na časy násilí a brutality před, při i po druhé světové válce. To se nikdy nesmí opakovat. Už nikdy se nesmějí vyhánět lidé ze svých domovů jen proto, že jsou nějaké národnosti, náboženství nebo rasového původu," řekl Bělobrádek za potlesku odhadem 2000 přihlížejících.

Sudetské Němce dnes vicepremiér, který je zatím nejvýše postaveným českým politikem, jenž na sudetoněmeckém sjezdu vystoupil, oslovil jako milé krajany. "Ano krajané, protože význam slova krajané není pouze ve smyslu etnického původu, nýbrž ve smyslu lidí, kteří sdílejí lásku ke stejné zemi, její kultuře, k její historii, k její tradici," podotkl. Věří, že toto všechno Češi a sudetští Němci mají společné, i když mají odlišný jazyk.

Bělobrádek také uvedl, že by si přál, aby v budoucnu podobné návštěvy českých politiků, jako je dnes ta jeho, nevyvolávaly v Česku žádnou pozornost, protože budou prostě normální. Nynější návštěvu Bělobrádka kritizovali komunisté a část ODS, ocenila ji naopak TOP 09 nebo STAN.

Český vicepremiér jako odvážný a důležitý ocenil krok sudetských Němců, kteří přestali usilovat o majetek, o nějž v Československu přišli po skončení druhé světové války. Také díky takovým krokům jsou podle Bělobrádka dnes vzájemné vztahy na vysoké úrovni, i když ještě ne na takové jako třeba vztahy mezi Němci a Francouzi.

Společnou budoucnost vidí český vicepremiér v Evropě. Evropská unie je podle něj šancí, jak žít v míru a bezpečí, ale hlavně spolu, nikoliv jen vedle sebe. "Ani Češi v Rakousko-Uhersku, ani Němci v Československu se plně nesžili se státním uspořádáním. To je fakt. Nicméně teď není třeba ho hodnotit," poznamenal.

Češi a sudetští Němci, kterým Evropská unie dává možnost ponechat si národní identitu a zároveň být Evropany, by se podle něj neměli soustřeďovat jen na sebe, ale také se ptát, co mohou dát zbytku kontinentu. Podle Bělobrádka mohou třeba ukázat, že nenávist se dá překonat láskou a že spolupráce je tou nejlepší prevencí do budoucna.

Související

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Komise nemá indicie, že by BIS postupovala nezákonně, uvedl Bělobrádek

Sněmovní komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby (BIS) nemá žádné indicie, že tato zpravodajská služba postupovala nezákonně. ČTK to po dnešní schůzi řekl předseda Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Členové se po více než roce vrátili k obvinění prezidenta Miloše Zemana, že ředitel BIS Michal Koudelka nařídil v minulosti odposlechy lidí z jeho nejbližšího okolí, a odposlouchávána tak byla i hlava státu. Na jednání komise o tomto tématu upozornil server Lidovky.cz.

Více souvisejících

Pavel Bělobrádek Německo sudetští němci

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 48 minutami

před 51 minutami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Ruské jaderné odpalovací zařízení míří k hranicím NATO. Odborníci: Jde o přípravu na válku

Ruská armáda rozmísťuje podél hranic s Finskem raketová odpalovací zařízení schopná nést taktické jaderné zbraně. Podle Institutu pro studium války (ISW) je to další důkaz, že se Putin připravuje na přímý konflikt s NATO. Politici předpovídají, kdy by k případnému střetu mohlo dojít.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy