Německá rozvaha je tatam. Berlín radikálně změní politiku vůči Turecku

Berlín - Další napětí v německo-tureckých vztazích vyvolalo úterní zadržení šesti bojovníků za lidská práva včetně Němce. Berlín dnes oznámil, že se zpřísní cestovní doporučení pro Turecko a změní politika vůči Ankaře.

"Musíme přistoupit k nové orientaci naší politiky vůči Turecku," uvedl dnes spolkový ministr zahraničí Sigmar Gabriel, který ve středu kvůli novému napětí v německo-tureckých vztazích přerušil svou dovolenou.

Německo dosud na eskalaci ve vztazích s Tureckem reagovalo s rozvahou a čekalo, že Ankara "opět přijde k rozumu", uvedl dále Gabriel. Dočkalo se ale jen nových zklamání, dodal. Proto se ministerstvo rozhodlo mimo jiné zpřísnit doporučení pro Němce cestující do Turecka - ať turisty či podnikatele.

Mluvčí německé vlády později potvrdil, že kancléřka Angela Merkelová sdílí Gabrielův názor nutnosti přijmout vůči Turecku oznámená opatření. Kancléřka je podle mluvčího Steffena Seiberta považuje za "nutná a nevyhnutelná".

Mluvčí tureckého prezident Recepa Tayyipa Erdogana Ibrahim Kalin v reakci na prohlášení šéfa německé diplomacie kritizoval především oznámení, že Berlín přehodnotí svou politiku státních garancí exportních a investičních projektů německých soukromých firem v Turecku. Celkově dnešní Gabrielovo prohlášení označil za nešťastné. Motivováno podle něj bylo hlavně "vnitřní politikou" Německa, kde se na konci září budou konat parlamentní volby.

Německá vláda ve středu Ankaře pohrozila mimo jiné pozastavením unijní pomoci se zvládáním migrační krize. Gabriel si ve středu předvolal velvyslance Ankary v Berlíně. Podle dnešního prohlášení turecké diplomacie byla reakce německých úřadů "přímým zásahem do turecké justice" a komentáře Berlína "překročily hranici".

Německý bulvární deník Bild, který se odvolává na diplomatické kruhy, dnes napsal, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan chce zadržované bojovníky za lidská práva vyměnit za za bývalé příslušníky turecké armády, kteří požádali v Německu po loňském zmařeném převratu o azyl. Už před časem údajně Erdogan navrhl podobnou výměnu dvou bývalých generálů za německo-tureckého dopisovatele deníku Die Welt Denize Yücela, kterého Ankara drží ve vyšetřovací vazbě od února.

Gabriel dnes uvedl, že mu není známo, že by Turecko oficiálně nabídlo Německu takový "handl". "Četl jsem to jen v novinách," řekl.

Související

Více souvisejících

Německo Turecko Sigmar Gabriel Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 38 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy