Islám - náboženství míru. Charlie Hebdo opět provokuje, titulní strana zobrazuje útok v Barceloně

Paříž – Kontroverzní satirický magazín Charlie Hebdo opět čeří vody. Tentokrát svou obálku věnoval teroristickému útoku v Katalánsku. Obrázek pak doplňuje text s komentářem, podle kterého je islám extrémně nebezpečný, píše server The Local.

Francouzský satirický časopis Charlie Hebdo zveřejnil ve středu velice provokativní kresbu o islámu a nedávném teroristickém útoku ve Španělsku. Podle kritiků ale časopis riskuje, že dojde k dalšímu rozdmýchání islamofobních nálad.

Poslední vydání časopisu, na jehož redakci se v roce 2015 zaměřili islámští radikálové, ukazuje, jak dva lidé leží v kaluži krve poté, co byli přejeti dodávkou. Obrázek je doplněn slovy: „islám, věčné náboženství míru".

Charlie Hebdo's front cover on the #Barcelona attacks: 'Islam, religion of peace' pic.twitter.com/JMtAU8vJME

— Santiago de la P. (@delaPR_) 23. srpna 2017

Do útoků v Barceloně a Cambrils, kde bylo zabito 15 osob a více než 100 dalších bylo zraněno, byl podle podle vyšetřovatelů zapleten asi tucet útočníků marockého původu. Útočníci byli podle policie zradikalizováni extrémistickým islámským kazatelem, který zemřel v domě, kde se skupina snažila vyrábět výbušniny.

Kritici magazínu Charlie Hebdo poukazují, že nejnovější titulní stránka naznačuje, že náboženství, které praktikuje asi 1,5 miliardy lidí po celém světě, je neodmyslitelně násilné.

Karikatura se stala jedním z hojně komentovaných témat na Twitteru ve Francii, prominentní poslanec socialistů a bývalý ministr Stephane Le Foll ji označil za „extrémně nebezpečnou“. „Když jste novinář, musíte udržovat jistou zdrženlivost, protože tyto asociace mohou být využívány jinými lidmi," řekl.

Editor Charlie Hebdo Laurent „Riss" Sourisseau volbu redakce obhajoval a uvedl, že odborníci a tvůrci politik se vyhýbají některým zásadním otázkám. „Debaty a otázky týkající se úlohy náboženství a zejména role islámu v těchto útocích zcela zmizely," tvrdí.

Charlie Hebdo se naváží do všech náboženství a náboženských osobnosti, ale jeho zobrazení proroka Mohameda - čin, který je podle islámu považován za hříšný, vyvolal pobouření, hrozby smrti a nakonec i krvavé násilí.

Dva ozbrojenci údajně napojení na Al-Káidu v lednu 2015 redakci magazínu přepadli, zabili 12 lidí a dalších 10 zabili. Ulicemi francouzských měst následně prošly stovky tisíc lidí, kteří měli na transparentech heslo „Je Suis Charlie" ("Já jsem Charlie"), čímž vyjadřovali důležitost práva na svobodu projevu.

Související

Francie si připomněla oběti útoku na redakci Charlie Hebdo

Francie si připomněla oběti útoku na redakci Charlie Hebdo

U příležitosti šestiletého výročí teroristických útoků na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo a obchod s košer potravinami, při nichž zahynulo 17 lidí, se dnes v Paříži v omezeném počtu sešli francouzští představitelé na neokázalém pietním obřadu, informovala agentura AFP. Jde o první připomínku útoků z ledna 2015 od doby, kdy soud v Paříži v polovině prosince vynesl rozsudky nad víc než desítkou spolupachatelů útoků.
Advokátka Aliho Rizu Polata

Spolupachatel útoku na Charlie Hebdo dostal 30 let vězení

V procesu se spolupachateli útoku na redakci francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo v roce 2015 dnes soud poslal hlavního obžalovaného Aliho Rizu Polata na 30 let do vězení. Stejný trest vyměřil také družce jednoho ze zabitých atentátníků Hayat Boumeddieneové.

Více souvisejících

Charlie Hebdo Teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí (17. srpna 2017) Francie

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy