Německý prezident hasí krizi. Rozhádaným stranám poslal jasný vzkaz

Berlín - Německý prezident Frank-Walter Steinmeier očekává od politických stran připravenost k rozhovorům, aby v dohledné době mohla vzniknout nová vláda. V dnešním projevu dal jasně najevo, že se pokusí zabránit předčasným volbám.

Dosavadní rozhovory o vládě ukončila v noci na dnešek FDP, podle níž jí ostatní strany nevyšly dostatečně vstříc. Politici CDU i Zelených krok svobodných demokratů kritizovali.

"Stojíme před situací, která ještě v dějinách spolkové republiky, tedy za téměř 70 let, nenastala," uvedl Steinmeier v narážce na to, že nyní není vůbec zřejmé, jaká vláda by mohla vzniknout. Sociální demokraté (SPD) totiž odmítají znovu vstoupit do velké koalice s CDU/CSU a žádná jiná realistická většinová možnost po krachu vyjednávání CDU/CSU, FDP a Zelených neexistuje.

"Strany se ve volbách 24. září ucházely o odpovědnost za Německo. Odpovědnost, kterou také podle představ ústavy není možné jednoduše přenést zpět na voliče. Tato odpovědnost daleko překračuje vlastní zájmy," řekl německý prezident, podle něhož by všichni zúčastnění měli znovu zvážit svůj postoj.

"Všechny politické strany zvolené do Spolkového sněmu jsou zavázány společnému blahu, slouží naší zemi," podotkl dále Steinmeier, který povede v příštích dnech rozhovory s vedením CDU/CSU, FDP a Zelených, ale i se stranami, u nichž není podíl na vládě kvůli programovým rozdílům vyloučen. Na mysli tím měl zřejmě především sociální demokracii.

Související

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

Více souvisejících

Frank-Walter Steinmeier Německo Konzervativní unie CDU/CSU FDP (Svobodná demoratická strana Německo)

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 18 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

Putin vyslyšel Pašinjana. Stahuje ruská vojska z částí Arménie

Ruský prezident Vladimir Putin souhlasil se stažením ruských vojsk a pohraničníků z určitých částí Arménie na žádost arménské vlády. Toto rozhodnutí oznámil prostřednictvím agentury Interfax, která se odvolává na mluvčího Dmitrije Peskova.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy