Slovensko si kvůli únosu Vietnamce předvolalo vietnamského diplomata

Bratislava - Slovenské ministerstvo zahraničí si dnes předvolalo vietnamského velvyslance na Slovensku a požádalo ho o vyjádření k podezřením o loňském únosu vietnamského funkcionáře z Německa do vlasti, který podle německých medií mohl být zavlečen do vlasti přes Slovensko. ČTK to sdělilo tiskové oddělení ministerstva.

"Pokud se zmiňovaná podezření potvrdí, budeme to považovat za vážný incident s negativním dopadem na naše bilaterální vztahy. Důrazně odmítáme spojování Slovenska s takovým jednáním, které je nepřípustným a odsouzeníhodným porušením mezinárodní práva," uvedl generální ředitel politické sekce slovenského ministerstva zahraničí Marián Jakubócy, který s vietnamským diplomatem jednal.

Slovenská diplomacie v tiskové zprávě pohrozila blíže neupřesněnými diplomatickými opatřeními, pokud vysvětlení vietnamské strany nebude dostatečné.

Vietnamský podnikatel a bývalý komunistický funkcionář Trinh Xuan Thanh byl v centru německé metropole unesen za bílého dne loni v červenci. Později se objevil ve Vietnamu, kde byl v lednu odsouzen k doživotnímu trestu za zpronevěru. Německá i slovenská média začala v poslední době spekulovat o tom, že Slovensko mohlo být do únosu vědomě zapleteno, což ale jasně odmítl bývalý slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák. O případu ve středu hovořila německá kancléřka Angela Merkelová se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim na společné schůzce v Berlíně.

Možné zapojení Slovenska do únosu zmiňovala média kvůli tomu, že Bratislava loni poskytla vietnamské delegaci při její cestě z Prahy do slovenské metropole a následně do Moskvy vládní letecký speciál. Německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung také napsal, že tři dny po únosu Thanha cestovalo několika podezřelých pronajatým autem z Prahy do Bratislavy, kde zaparkovali u vládního hotelu. Tam se poté uskutečnila i pracovní schůzka vietnamských a slovenských politiků.

Související

Více souvisejících

Slovensko únos / rukojmí Vietnamci

Aktuálně se děje

před 15 minutami

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

Ruská oslava Dne vítězství nemá nic společného s druhou světovou válkou

Odkaz sovětského vítězství nad nacistickým Německem živí proválečnou agresi v Putinově Rusku, a je oslavován s náboženským zápalem. Ve svém komentáři to uvedl server Kyiv Independent.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy