Druhá otrava novičokem? Podezření padá na Rusy, Británie chce sešikovat spojence

Londýn - Británie se kvůli nové otravě nervově paralytickou látkou poradí se svými partnery o možné reakci vůči Rusku. Případ, který připomíná útok novičokem na bývalého agenta Sergeje Skripala, řeší 100 detektivů protiteroristické jednotky.

Britský pár Charlie Rowley a Dawn Sturgessová byl nalezen v sobotu v bezvědomí v domě ve městě Amesbury. To leží nedaleko Salisbury, kde byli 4. března otráveni Sergej Skripal a jeho dcera. Oba otravu přežili.

"Nechceme dělat ukvapené závěry, ale pokud se prokáže, že ruský stát je zodpovědný i za tento incident, pak samozřejmě zvážíme další postup," řekl dnes v dolní komoře parlamentu britský ministr vnitra Sajid Javid.

Podle něj musí Rusko "vysvětlit, co se přesně stalo". Z jeho projevu ale nevyplývá, zda tím míní nejnovější incident. "Stejně jako jsme to udělali minule, i nyní se poradíme se svými zahraničními partnery ohledně posledního vývoje. Oči celého světa směřují nyní k Rusku, a to nejen kvůli mistrovství světa ve fotbale. Je načase, aby ruský stát vysvětlil, co se přesně stalo," řekl Javid.

Podle poslance Richarda Benyona "Rusko v souvislosti s tímto incidentem spustí dezinformační kampaň". Benyon se zeptal Javida, zda britská vláda zajistí, že se lidé dozvědí pravdu. Britský ministr vnitra s poslancem podle listu The Guardian souhlasil a řekl, že to zajistí. 

Související

Dawn Sturgess a Charlie Rowley došli ve Queen Elizabeth Parku zřejmě do kontaktu  s nervovým plynem Novičok.

Brit otrávený novičokem se setkal s ruským velvyslancem. Ten se zmohl jen na propagandu

Brit, který se loni otrávil nervově paralytickou látkou novičok, se tento týden v Londýně setkal s ruským velvyslancem. Po schůzce si ovšem postěžoval, že na své otázky nedostal odpovědi. Podle Charlieho Rowleyho mu Alexandr Jakovenko řekl, že novičok se nyní vyrábí jen v USA a v Česku. Rowley se loni otrávil spolu se svou partnerkou nedlouho poté, co se s nervově paralytickou látkou dostali do kontaktu i bývalý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera Julije.
Dawn Sturgess a Charlie Rowley došli ve Queen Elizabeth Parku zřejmě do kontaktu  s nervovým plynem Novičok.

Je to venku. Pár z Amesbury byl otráven novičokem, potvrdily testy

Amsterdam - Laboratorní testy mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) podle agentury Reuters potvrdily závěry britských vyšetřovatelů, že pár z anglického Amesbury byl koncem června otráven nervově paralytickou látkou typu novičok. Toxické látce byli vystaveni pětačtyřicetiletý Charlie Rowley a o rok mladší Dawn Sturgessová, která později zemřela.

Více souvisejících

druhá otrava novičokem (Amesbury červenec 2018) Velká Británie Rusko Sajid Javid (britský ministr)

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 55 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy