Útok autem u britského parlamentu: Je zřejmé, že nešlo o dopravní nehodu, říká policista

Londýn - Dnešní vážný incident v britského parlamentu bude vyšetřovat protiteroristické oddělení. Policie už čin nepovažuje za dopravní nehodu, řidič auta byl zatčen s podezřením na spáchání terorismu.

Ráno najelo auto velkou rychlostí do betonového zátarasu před parlamentní budovu. Policisté dvacetiletého řidiče zatkli. Auto porazilo několik lidí. "Muž byl zatčen s podezřením na terorismus... Ulice v okolí zůstanou zřejmě po nějakou dobu uzavřené. Stanice metra Westminster je zavřená. V tuto chvíli to považujeme za teroristický incident," stojí v policejním prohlášení.

Velitel protiteroristického oddělení Neil Basu řekl, že nic nenaznačuje, že Londýňanům hrozí další nebezpečí. Ačkoli Basu prohlásil, že podezřelý ještě nebyl formálně identifikován, reportér BBC z jiných zdrojů zjistil, že zatčený je policii znám. BBC také oznámila, že zraněni jsou tři lidé a jeden z nich je v nemocnici. Záchranná služba v obnoveném prohlášení uvedla, že dva lidé byli převezeni do nemocnice a třetí s malým zraněním byl ošetřen na místě.

Podezřelý pocházející z anglického Midlandu podle BBC neměl dříve co do činění ani s tajnou službou MI-5, ani s protiteroristickou policií. Policie kvůli němu prohledávala jeden dům v Nottinghamu a dva v Birminghamu, odkud v pondělí vyjel; v centru Londýna se podle policie pohyboval více než sedm hodin před činem.

Basu vyloučil zprávy, které se objevily v médiích a podle nichž možná policie auto stíhala. Řekl, že za autem zatčeného nejela policejní dodávka. "Myslím, že to byla sanitka reagující na zcela jiné přivolání," řekl.

Bývalý policejní velitel Peter Kirkham řekl stanici Sky News, že vzhledem k místu je případ nevyhnutelně vyšetřován jako útok. "Je jisté, že při prvním pohledu se to nejevilo jako normální dopravní nehoda. Všechna svědectví poukazují na to, že šlo o úmysl," řekl. Podle něj auto samotné policie zřejmě nepovažuje za hrozbu, protože nechala v blízkosti pohybovat se příliš mnoho lidí. "Kdyby si mysleli, že to byl nástroj (útoku), udělali by mnohem širší kordon," sdělil Kirkham.

Rychlou práci policie ocenil londýnský starosta Sadiq Khan, který oznámil, že je s policií v kontaktu. Premiérka Theresa Mayová na události reagovala na twitteru: "Myslím na ty, kdo byli při incidentu ve Westminsteru zraněni. Děkuji zásahovým složkám za jejich okamžitou a odvážnou reakci." 

I po odpoledním jednání výboru pro krizové situace COBRA zůstal stupeň bezpečnostních opatření kvůli hrozbě teroristického útoku druhý nejvyšší.

Související

Londýnský starosta Sadiq Khan

Další útok u britského parlamentu? Muslimský starosta Londýna už toho má dost, představil svůj plán

Londýn - Incident, při němž v úterý ráno najelo do zátarasů u britského parlamentu v Londýně auto, vyšetřuje protiteroristické oddělení policie. Není to přitom poprvé, co se tu podobný čin stal. Loni v březnu najel Khalid Masood autem do chodců na Westminsterském mostě v blízkosti parlamentu a pak u budovy ubodal policistu. Celkem si atentát vyžádal pět obětí. Starosta Londýna Sadiq Khan se proto rozhodl tvrdě zareagovat.

Více souvisejících

auto vjelo do zábran před britským parlamentem (14.8.2018) Londýn Velká Británie Terorismus

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy