Pod sutinami mostu v Janově jsou ještě lidé? Jen mizivá šance, že by přežili

Janov - Hasiči v Janově se stále nedostali ke všem zavaleným autům, která zůstala pod sutinami části dálničního mostu. Naděje, že naleznou nějaké přeživší, je mizivá. Státní pohřeb obětí se bude konat v sobotu.

Podle zpřesněné bilance při neštěstí zahynulo 38 lidí. V sutinách mostu může být ale ještě deset až 20 lidí, řekl dnes janovský prokurátor Francesco Cozzi. Odhad vychází z informací od lidí, kteří se nemohou spojit se svými blízkými, a z předpokládaného počtu aut na mostě v okamžiku neštěstí.

"V noci na dnešek jsme neměli štěstí, nikoho jsme nenašli," řekl Emanuele Gissi, který na místě řídí práce hasičů. "Hledáme v dutinách, kde by mohli být lidé, ať už živí, nebo mrtví," dodal.

"Velké kusy betonu, které z mostní konstrukce spadly, se snažíme rozřezat, potom je odstraní jeřáby. Následně vyšleme pátrací psy a pokud příznivě zareagují, vyšleme za nimi personál," řekl Gissi. "Je to nebezpečná práce, protože ty trosky jsou nestabilní", stejně jako zbytek mostní konstrukce, která dosud stojí, řekl také.

Guvernér Ligurie Giovanni Toti uvedl, že vzhledem k uplynulému času je nepravděpodobné, že záchranáři v troskách neleznou další přeživší. "Někteří zranění jsou stále v kritickém stavu," dodal. "Znepokojivý je zejména stav jednoho z nich," upřesnil. Podle agentury ANSA je v kritickém stavu devět z 15 zraněných. Státní pohřeb obětí se bude konat v sobotu a zúčastní se jej i prezident Sergio Mattarella.

"V několika následujících dnech poskytneme 30 domů těm, které (zhroucení) Morandiho mostu připravilo o domov," vyjádřil se guvernér zároveň k situaci lidí, kteří byli evakuováni z domů pod nezřícenou částí mostu. "O něco později dodáme stovku dalších. Do konce roku chceme opatřit bydlení všem," dodal.

Most "se nezřítil nešťastnou náhodou, ale protože nebyla provedena údržba", řekl šéf vládního Hnutí pěti hvězd a vicepremiér Luigi Di Maio už ve středu. "Ti, kteří nesou zodpovědnost, mají jméno a příjmení, je to (společnost) Autostrade per l'Italia," dodal. Jmenovaná společnost patří do skupiny Atlantia. Dnes vicepremiér dodal, že vlastníci měli více investovat do bezpečnosti a nestarat se tolik o dividendy.

Související

V Janově se zřítil kus mostu, jezdila po něm v tu dobu auta (14.8.2018)

V Itálii začal proces kvůli pádu mostu v Janově

V italském Janově dnes začal soudní proces kvůli pádu mostu, při němž v roce 2018 zemřelo 43 lidí. Informovala o tom agentura ANSA. Obžalobě čelí 59 osob, vyslechnuto bude přes 170 svědků a připuštěno bylo i více než 300 civilních žalob. První jednací den skončil po dvou hodinách, soud se znovu sejde až po prázdninách.

Více souvisejících

zřícený most v Janově (Itálie 14.8.2018) Janov Itálie

Aktuálně se děje

před 49 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy