Nová fáze prohledávání trosek v Janově. Kamera zachytila prasklinu na mostě, dva dny před tragédií

Janov - Záchranářům v Janově se v noci na dnešek podařilo odstranit z koryta řeky Polcevera obrovský kus zříceného mostu. Hasiči tak mohou v nové fázi pátrání prohledat další místa. Vláda se neshoduje v postupu proti provozovateli mostu.

Neštěstí si dosud vyžádalo 38 mrtvých, devět z deseti hospitalizovaných je v kritickém stavu. Domy pod zbylou konstrukcí mostu muselo opustit přes 600 lidí, jimž hledá bydlení janovská radnice. 

"Samozřejmě se nezastavujeme, pracujeme celou celou," řekl stanici Sky TG24 vedoucí hasičů Marcella Battaglia. "Během operací se pracuje na směny," řekl. Odstranění trosek z z koryta řeky bylo jednou z priorit kvůli hrozícím záplavám. Na místě zasahuje tisícovka lidí, z nichž zhruba 350 jsou hasiči, informovala janovská prefektura.

Z mostu začaly být odstraňovány vozy, které na něm zůstaly, mezi nimi zelené nákladní auto, které zabrzdilo jen pár metrů od propasti a jehož záběry později oběhly celý svět.

Místní deník Genova Quotidiano zvěřejnil video natočené dva dny před pádem mostu. U pylonu, který se v úterý zhroutil, je na záznamu (00:34) vidět podélná prasklina ve vozovce.

První oběti neštěstí budou pohřbeny dnes. Oficiální státní pohřeb se bude konat v sobotu, na níž byl také vyhlášen národní smutek, a zúčastní se jej prezident Sergio Mattarella i premiér Giuseppe Conte. Některé rodiny se rozhodly oficiální pohřeb bojkotovat: pád mostu podle nich způsobila nedbalost.

Vládní koalice se neshoduje, jak k firmě Autostrade per l'Italie, kterou kontroluje rodina Benettonů, přistupovat. Premiér Giuseppe Conte uvedl, že vláda nebude čekat na výsledky vyšetřování a koncesi firmě odejme. Šéf protestního Hnutí pěti hvězd (M5S) Luigi Di Maio řekl, že pokud soukromníci nedokážou italské silnice patřičně starat, měl by správu nad nimi převzít stát. 

"Chceme od (společnosti) Autostrade získat ihned peníze a zásahy ve prospěch příbuzných obětí, zraněných, 600 evakuovaných a janovské komunity obecně," uvedl ministr vnitra Matteo Salvini, druhý z vicepremiérů. "O zbytku si promluvíme až pak," dodal.

Zrušení koncese by podle agentury Reuters znamenalo zdlouhavou proceduru a nebezpečí, že by vláda musela firmě vyplatit značnou kompenzaci. Stát může na druhou stranu v případě, že provozovatel nedodrží smlouvu, vymáhat pokutu až 150 milionů eur (3,9 miliardy Kč).

Prokuratura chce viníka obvinit z vícenásobného usmrcení z nedbalosti, zavinění katastrofy a z ohrožení bezpečnosti dopravy. Prokurátor Francesco Cozzi později informoval, že zatím nikdo není vyšetřován a nejprve musí být zjištěny příčiny neštěstí.

Související

V Janově se zřítil kus mostu, jezdila po něm v tu dobu auta (14.8.2018)

V Itálii začal proces kvůli pádu mostu v Janově

V italském Janově dnes začal soudní proces kvůli pádu mostu, při němž v roce 2018 zemřelo 43 lidí. Informovala o tom agentura ANSA. Obžalobě čelí 59 osob, vyslechnuto bude přes 170 svědků a připuštěno bylo i více než 300 civilních žalob. První jednací den skončil po dvou hodinách, soud se znovu sejde až po prázdninách.

Více souvisejících

zřícený most v Janově (Itálie 14.8.2018) Janov Autostrade per l'Italia Giuseppe Conte Matteo Salvini (Liga severu) Luigi di Maio (Hnutí pěti hvězd)

Aktuálně se děje

před 45 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy