Katalánsko čeká horký podzim? Separatistický premiér něco chystá, v ulicích dochází ke střetům

Barcelona - Katalánský premiér Quim Torra připravuje na příští týden projev, v kterém oznámí kroky, jimiž chce dosáhnout úplné nezávislosti autonomního regionu. Zřejmě nebude ochoten jednat s Madridem o ničem jiném než o referendu. Španělský premiér Pedro Sánchez tento týden zopakoval, že na nic takového nepřistoupí.

Kvůli projevu, který má zaznít v úterý večer v Národním divadle Katalánska v Barceloně, navštívil Torra tento týden v katalánské vazební věznici několik exministrů regionální vlády a v Belgii expremiéra Carlese Puigdemonta. 

Torra už po svém nástupu do úřadu letos v květnu prohlásil, že hodlá pokračovat ve snaze o samostatné Katalánsko. Určitě bude v projevu také naléhat na propuštění katalánských exministrů, které separatisté označují za politické vězně. Proces s bývalým vedením Katalánska má začít na podzim a separatisté vedou kampaň za propuštění svých představitelů. 

Dnes španělská média informovala o akci radnice města Vic, které leží asi 70 kilometrů od Barcelony. Už delší dobu tam každý večer ve 20:00 po zvonění kostelních zvonů hlásí radnice místním rozhlasem výzvu, aby lidé pokračovali v boji na nezávislost.

Minulý měsíc zahájila katalánská opoziční strana Ciutadans a její španělská mateřská strana Ciudadanos kampaň proti separatistickým symbolů. Organizované skupiny je systematicky strhávají a separatisté je zase vracejí, přičemž dochází ke slovním i fyzickým střetům.

Například na středeční demonstraci v Barceloně, kterou svolala strana Ciudadanos, dav napadl kameramana televize TeleMadrid. Lidé na něj podle záběrů na sociální síti křičeli "Vypadni, vypadni" a fyzicky ho napadli v domnění, že je z katalánské televize TV3. Měl totiž na kameře žlutou nálepku, která ale neměla nic společného se žlutými stužkami, jimiž separatisté vyjadřují solidaritu s uvězněnými politiky.

Související

Španělsko, ilustrační fotografie.

Ve Španělsku rychle přibývá nakažených, Katalánsko zavírá noční podniky

Španělsko zažívá rychlý růst počtu lidí nakažených koronavirem a některé regiony kvůli tomu před Vánoci zavádějí nové restrikce. V Katalánsku se od pátku zavřou noční podniky a setkávat se bude smět nanejvýš deset lidí najednou. Některé provincie se chystají navrhnout povinné nošení roušek i venku, napsal dnes list El País.

Více souvisejících

Katalánsko Španělsko Quim Torra (Katalánsko)

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 7 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Rusko hlásí dronové útoky na Lipeckou, Belgorodskou a Kurskou oblast

Ukrajinský dronový útok způsobil v noci na pondělí požár elektrické rozvodny v ruské Lipecké oblasti, tvrdí tamní gubernátor Igor Artamonov. Nálet bezpilotních letadel hlásili i představitelé Belgorodské a Kurské oblasti, píše agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy