Útok u londýnské mešity: Auto vjelo do davu muslimů

Londýn - U mešity na severozápadě Londýna v noci na dnešek narazilo auto do pěších, nejméně dva lidé byli s lehčími zraněními převezeni do nemocnice. Policie podle agentury Reuters incident nehodnotí jako čin související s terorismem, ale připouští, že mohlo jít o zločin z nenávisti.

Policie uvedla, že se vyskytly zprávy o tom, že lidé v automobilu měli islamofobní poznámky. Z místa činu ujeli. "Tento incident nevyšetřujeme jako související s terorismem, ale detektivové u kolize zkoumají jako přitěžující faktor aspekt zločinu z nenávisti," uvedla dnes dopoledne londýnská policie. Oba hospitalizovaní utrpěli lehčí zranění, uvedla rovněž policie.

Na místo incidentu ve čtvrti Brent byla kolem 00:35 místního času (01:35 SELČ) přivolána policie. Server express.co.uk informuje o třech zraněných, kteří byli hospitalizováni, a píše, že vůz najel do davu v městské části Cricklewood. "Před chvílí najelo auto do davu muslimů při předem promyšleném islamofobním útoku," napsal na twitteru uživatel s přezdívkou SJPeace.

Podle serveru express.co.uk má bezpečnostní služba muslimského centra informace, že čtyři lidé na nedalekém parkovišti popíjeli a patrně i užívali drogy. Když byli vyzváni, aby soukromé parkoviště opustili, měli při konfrontaci s návštěvníky centra islamofobní poznámky. Pak rychle odjeli, přičemž automobilem srazili tři lidi.

Protimuslimsky motivovaný útok se už v Londýně odehrál. V únoru byl na doživotí odsouzen Darren Osborne, který loni v červnu poblíž mešity v severolondýnské čtvrti Finsbury Park najel dodávkou do skupiny muslimů a jednoho z nich zabil. Útok si vyžádal také 12 zraněných. Stal se v době, kdy se Británie stala během tří měsíců svědkem tří islamistických teroristických útoků.

Související

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Více souvisejících

Londýn Muslimové auto vjelo do davu lidí (obecně) Policie Velká Británie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy