Loď Aquarius zachránila 11 migrantů u Libye. Teď hledá přístav

Řím - U libyjských břehů loď Aquarius dnes ráno zachránila 11 migrantů a hledá přístav k jejich vylodění. Zpět do boji zmítané Libye posádka běžence vrátit odmítá. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na skupinu SOS Méditerranée, která plavidlo provozuje společně s Lékaři bez hranic (MSF).

Loď Aquarius po 19denní nucené přestávce v sobotu večer opustila francouzský přístav Marseille a vydala se do centrální části Středozemního moře zachraňovat migranty. Původně plula pod vlajkou Gibraltaru, ten se ale rozhodl zbavit loď tohoto práva. Nově pluje loď pod vlajkou Panamy a nese také nové oficiální jméno Aquarius 2.

Dnes loď Aquarius zachránila deset mužů a jednoho nezletilého z plavidla, do kterého začala téct voda. Předcházel tomu neúspěšný pokus spojit se s libyjskou pobřežní stráží.

Po záchraně migrantů posádka Aquariusu kontaktovala italské, tuniské a maltské úřady. Podle agentury AFP odpověděl jen Řím, a to tím, že informoval libyjské námořnictvo, které požádalo, aby byli migranti předáni libyjské pobřežní hlídce. Skupina SOS Méditerranée to ale odmítla s tím, že Libye není "bezpečným místem", kam by mohla legálně migranty vrátit.

Informaci o tom, že loď vzala na palubu migranty na twitteru potvrdil italský ministr vnitra Mateo Salvini. Doplnil přitom, že Aquarius 2 se pohyboval několik námořních mil od pobřeží Libye, kde působí libyjská pobřežní stráž, se kterou ale plavidlo plující pod panamskou vlajkou "odmítlo komunikovat".

"Teď se toulá ve Středozemním moři. Říkám to a znovu opakuji: ať pluje, kam chce, ale ne do Itálie, přístavy jsou uzavřeny," doplnil.

Aquarius dříve kotvil v italských přístavech, ale v červnu se italský ministr vnitra Matteo Salvini rozhodl uzavřít italské přístavy nevládním organizacím, které pomáhají běžencům.

Aquarius, který při záchranné akci naložil 629 migrantů, tehdy musel plout až do Valencie ve Španělsku, které umožnilo lodi zakotvit u svých břehů. V srpnu pak po několika dnech čekání a vyjednávání nakonec loď se 141 pasažéry zakotvila na Maltě. Na základě dohody si Malta migranty rozdělila s dalšími evropskými zeměmi.

Související

Ilustrační foto

Loď s uprchlíky týden brázdila Středomoří, jeden stát se nakonec slitoval

Španělskou rybářskou loď s 11 migranty na palubě, která kvůli odporu několika zemí více než týden čekala ve Středozemním moři na povolení zakotvit, nakonec přijala Malta. Mluvčí vlády dnes sdělil, že uprchlíky si přebrala loď maltské pobřežní stráže a dorazila s nimi do hlavního města Valetta. Podle něj je to však dočasné řešení a migranty si později převezmou španělské úřady.
loď Aquarius

Kontroverzní loď Aquarius má provizorní registraci. Kdy začne zachraňovat uprchlíky?

Loď Aquarius, která přišla o panamskou vlajku a už měsíc kotví ve francouzském přístavu Marseille, získala provizorní liberijskou registraci. Oznámila to dnes nevládní organizace SOS Méditerranée, která loď provozuje. Loď se ale nemůže podílet na pátracích a záchranných operacích ve Středozemním moři, provizorní registrace znamená pro francouzskou organizaci "ryze administrativní krok", který učinila zejména kvůli pojištění plavidla.

Více souvisejících

loď Aquarius Libye Itálie uprchlíci

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy