Konec Trumpova snu? Blíží se politická bouře

Americký prezident Donald Trump má za sebou těžký týden, konstatuje editorial serveru The Observer. Renomovaný týdeník připomíná, že po sérii domácích zvratů čekala na Trumpa jeho nejméně oblíbená činnost - účast na mezinárodním summitu, konkrétně na schůzce G20 v Buenos Aires, kde šéf Bílého domu nebyl v centru pozornosti.

Spolupráce je Trumpovi cizí

Jednání s politiky ostatních zemí, kteří se považují za sobě rovné, je pro Trumpa evidentně problematické, tvrdí liberální týdeník. Poukazuje, že instinkt Trumpovi velí dominovat v jednacím sále, tlačit se do popředí a stahovat na sebe pozornost, zatímco jiní bedlivě naslouchají.

Spolupráce, kooperace a koncept multilateralismu jsou Trumpovi zřejmě cizí a když se účastní podobných summitů, prezident zpravidla působí, jako by byl myšlenkami jinde, například na svém golfovém hřišti v New Jersey, deklaruje editorial. Dodává, že Trumpův dominantní, ředitelský styl odmítající otevřenou diskuzi a nepřátelsky reagující na zpochybňování jeho postojů se příliš neslučuje s demokratickým systémem, kde se prezident zodpovídá voličům, voleným zástupcům a médiím.

"To také znamená, že (Trump) musí mít vždy pravdu," pokračuje The Observer. Připomíná, že mnoho Američanů, především Trumpova voličská základna složená převážně z bílých, dělníků a zemědělcům dokáže přejít, že prezident není vždy důvěryhodný, ale nebude akceptovat jeho neúspěchy, jejichž seznam narůstá.

Klíčovým slibem Trumpa v prezidentské kampani bylo oživení slávy amerických továren a obnova průmyslové výroby v USA, přičemž jeho optimistická prohlášení rezonovala především na středozápadě země, ve státech jako Ohio a Michigan, uvádí britský týdeník. Tvrdí, že oznámení automobilky General Motors (GM) z minulého týdne, že se chystá zrušit 14 tisíc pracovních míst, představuje "injekci velké dávky ekonomické reality" do Trumpova vysněného světa.

Rozhodnutí GM je přičítáno mnoha faktorům - výroba vozů je levnější v Mexiku a na Dálném východě, navíc revoluční potenciál elektrických i autonomních automobilů na světových trzích a aplikace pro sdílenou jízdu vedou k propadu tržeb, konstatuje prestižní server. Doplňuje, že skutečnost, že dny relativně vysokých mezd a pracovních míst garantovaných do konce života v americkým automobilovém a spotřebním průmyslu jsou navždy pryč, je známa mnoho let, tudíž Trump nikdy neměl předstírat opak.

"Předvídatelně, Trump odmítá přijmout, že se mýlil, a místo toho viní vedení GM," píše The Observer. Čísla však podle něj mluví sama za sebe a počet pracovních míst v amerických továrnách se po roce 2008 snížil o 11,5 milionu, zatímco přibylo pouze 1,3 milionu nových, z nichž jen třetina vznikla během Trumpova prezidentství. To, co platí o automobilovém průmyslu, lze říci i o ocelářském a uhelném odvětví, konstatuje editorial. Dodává, že Trumpovo chvástání, že podnítil znovuzrození amerického průmyslu, je pouhým podvodem a prezidentovi voliči již platí za jeho prázdné sliby.

Blíží se politická bouře

Uplynulý týden přinesl další špatné zprávy ohledně klíčových Trumpových opatřeních, tedy zavádění dovozních cel a sankcí na zahraniční produkty, jelikož GM oznámila, že Trumpova cla na ocel budou společnost stát miliardu dolarů, připomíná britský týdeník. Poukazuje, že tisíce malých a středních amerických podniků, farem a maloobchodníků utrpěly finanční ztráty v důsledku vyšších cen za dovážené materiály a zboží a odvetných opatření zahraničních partnerů.

Kritici tvrdí, že Trump ve svém letošním rozhodnutí o uvalení cel na čínské zboží v hodnotě 200 miliard dolarů prakticky nebral v potaz dopad na americké firmy, ale šéf Bílého domu i tak hrozí, že cla příští měsíc ještě zvýší, pokud jeho rozhovory s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Buenos Aires nevyústí v urovnání, připomíná The Observer. Podotýká, že sílící odpor veřejnosti proti Trumpovým ekonomickým a fiskálním přešlapům doprovází blížící se politická bouře.

Minulý týden se totiž objevila další Trumpa poškozující odhalení, konkrétně během vyšetřování jeho bývalého právníka Michaela Cohena, který čelí obvinění z křivé výpovědi v Kongresu, připomíná editorial. Vysvětluje, že pokud lze Cohenovi a dalším svědkům vyslechnutým zvláštním vyšetřovatelem Robertem Muellerem věřit, pak Trump a jeho rodinní příslušníci a obchodní partneři - navzdory vehementnímu zapírání -  udržovali tajné konexe s Putinovým Ruskem během Trumpovy kandidatury na prezidenta a možná i poté, co ve volbách zvítězil.

"Jelikož je nyní přijímaným faktem, že Rusko se snažilo ovlivnit volby v Trumpův prospěch, vyvstává nevyhnutelná a naléhavá otázka: Rovnají se tyto konexe tajné politické dohodě? A domáhá se nyní Putin obměny za svou tajnou podporu?" pokračuje renomovaný server.

Trumpův špatný týden tak vyvrcholil dalším ponížením, když ruská armáda zaútočila v Kerčské úžině nedaleko Krymu na ukrajinská vojenská plavidla, což vedlo k mezinárodnímu odsouzení ruského jednání, avšak americký prezident se ke kritice Putina uchýlil jen pomalu a velmi neochotně zrušil vzájemnou schůzku v Buenos Aires, nastiňuje prestižní týdeník. Voliči se podle něj musejí znovu ptát, proč Trump vystupuje tak nerozhodně vůči nepřátelům.

Podlé snahy Trumpa bránit Mohammeda bin Salmána, saúdskoarabského korunního prince obviňovaného z nařízení vraždy novináře Džamála Chášukdžího, Trumpovo vyznání "lásky" severokorejskému nemilosrdnému diktátorovi Kim Čong-unovi či nestydaté Trumpovo poklonkování Putinovi jen poškozují úřad amerického prezidenta, deklaruje The Observer. Dodává, že jde o politováníhodný kontrast s uznávaným bývalém prezidentem George H. W. Bushem, který zemřel v uplynulém týdnu. "Bush senior nebyl bezchybný, ale chápal, co ve skutečnosti znamená činit Ameriku velkou," uzavírá editorial.         

Související

Joe Biden

Biden veřejně označil Trumpa za usvědčeného zločince

Americký prezident Joe Biden v pondělí označil svého volebního rivala Donalda Trumpa za usvědčeného zločince. Učinil tak poprvé poté, co byl Trump minulý týden soudem shledán vinným v případu uplácení a podvodu. Informovala o tom agentura na AFP.

Více souvisejících

Donald Trump USA (Spojené státy americké) Summit G20

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Děti by si měly především hrát a učit se.

Dětská práce se pojila zejména s válkami, skoncovat s ní nebylo jednoduché

Na 12. června připadá Světový den proti dětské práci. Ten vyhlásila Organizace spojených národů s cílem upozornit na problém dětské práce, který je mnohde stále aktuální. Také u nás byla v minulosti dětská práce poměrně běžnou praxí, a to výrazněji během válek. Ačkoliv se snažil s prací dětí skoncovat již v 19. století císař František Josef I., ještě v minulém století děti pracovaly velice často.

včera

včera

AC Sparta Praha

Potvrzeno. Brian Priske odchází ze Sparty do Feyenoordu, nástupcem se stává asistent Friis

To, o čem se v posledních dnech ve fotbalovém zákulisí neustále spekulovalo, se stalo skutečností. Fotbalová Sparta oznámila odchod svého úspěšného trenéra Dána Briana Priskeho, jenž tak míří za novým angažmá do Feyenoordu Rotterdam. Stává se tak po dvou letech působení na Letné, kde s Pražany dvakrát vyhrál ligový titul a jednou také český pohár. Ve Feyenoordu se stane nástupcem Arneho Slota, jenž od příští sezóny bude trénovat Liverpool. To Spartu nově povede dosavadní asistent Lars Friis.

včera

Bojový letoun F-16, photo by Chandler Cruttenden

EXKLUZIVNĚ: Stíhačky F-16 míří na Ukrajinu. Nebudou nasazeny ze základen NATO, uvedlo nizozemské MO pro EZ

Nizozemské stíhačky F-16 již jsou na cestě na Ukrajinu. EuroZprávy.cz exkluzivně oslovily nizozemské ministerstvo obrany, aby průběh dodávek objasnilo. Zatímco mluvčí Helen Sikkesová odmítla využívání základen NATO ze strany ukrajinských pilotů, ministryně obrany už dříve prohlásila, že bude možné ostřelovat těmito stíhačkami území Ruské federace. 

včera

včera

včera

včera

Mark Rutte

Mark Rutte se stane novým šéfem NATO, tvrdí Finsko

Finský prezident Alexander Stubb ve čtvrtek oznámil, že úřadující nizozemský premiér Mark Rutte je pravděpodobným kandidátem na nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO). Informovala o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Univerzity upozorňují na kolaps systému. Ministerstvo vnímá problém a shání peníze

Vysokoškolští pracovníci jsou nespokojeni se současným stavem vysokého školství. Již v pondělí se vydali protestovat do ulic v rámci iniciativy Hodiny pravdy, tentokrát pod heslem Kolaps systému. EuroZprávy.cz v tomto kontextu obdržely prohlášení od resortu školství s tím, že pro příští rok žádá o navýšení rozpočtu pro vysoké školy o šest miliard. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy