V Německu našli Putinovu průkazku Stasi, ulehčovala mu verbování agentů

V archivu někdejší východoněmecké tajné policie Stasi byl nalezen identifikační průkaz této nechvalně známé organizace na jméno nynějšího ruského prezidenta Vladimira Putina. Dnes o tom informoval deník Bild, který snímek průkazky s Putinovou fotografií zveřejnil. Putin v Německé demokratické republice (NDR) v 80. letech působil jako agent sovětské tajné služby KGB.

Průkazka Stasi byla vydána na jméno major Vladimir Putin a její platnost do konce roku 1989 byla potvrzena příslušnými validačními známkami. Bild uvedl, že doklad byl objeven v materiálech drážďanské pobočky Stasi označených jako Kádr a školení.

Als KGB-Spion in Dresden - Putins geheimer Stasi-Ausweis entdeckt https://t.co/WukVOInnYU

— BILD (@BILD) 10. prosince 2018

Šéf drážďanské pobočky úřadu pro dokumentaci činnosti Stasi (BStU) Konrad Felber deníku řekl, že z Putinova drážďanského působení nebylo známo, že průkazku Stasi měl. Doklad mu mimo jiné umožňoval volný vstup do úřadoven Stasi a zjednodušoval případné rekrutování agentů, neboť nemusel nikomu vysvětlovat, že pracuje pro KGB. Právě získávání agentů bylo podle odborníků hlavním úkolem Putina v drážďanské odbočce KGB.

Kreml připustil, že průkazka může být pravá. "V té době, kdy existoval Sovětský svaz, byly KGB a Stasi partnerskými službami, a nejspíše proto nelze vyloučit i takové vydání legitimací," řekl novinářům prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov.

O Putinovi je z jeho německé mise známo, že v únoru 1988 dostal od šéfa Stasi Ericha Mielkeho bronzovou medaili Národní lidové armády. Podle tehdejšího výnosu bylo vyznamenání projevem uznání a ocenění Putinovy "služby v boji za mír, na obranu socialistické vlasti a proletářského internacionalismu v letech bratrské spolupráce mezi tajnou službou NDR a sovětskou bezpečností proti společnému nepříteli".

Související

Více souvisejících

Vladimír Putin Stasi Německo ndr kgb historie Rusko

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy