Teror na vánočních trzích ve Štrasburku: Střelec zabil tři lidi a 13 zranil, osm kriticky

Ozbrojený útočník v úterý večer v blízkosti vánočního trhu v centru francouzského Štrasburku zastřelil tři lidi a dalších 13 osob zranil, z toho osm kriticky. Podle agentur AFP a DPA o tom dnes brzy ráno informoval přímo ve Štrasburku francouzský ministr vnitra Christophe Castaner. Předchozí oficiální bilance obětí hovořila o dvou mrtvých. Útočník je podle Castanera stále na útěku. Ve Francii byl zvýšen stupeň ohrožení teroristickým útokem na nejvyšší a do Štrasburku byly vyslány dodatečné bezpečnostní síly, oznámil dále Castaner. Poslanci Evropského parlamentu mohli budovu instituce ve Štrasburku opustit až po půlnoci.

V úterý večer bylo uzavřeno nejen široké okolí Kléberova náměstí, na němž se známý adventní trh každoročně konal, ale také další čtvrti a rovněž budova Evropského parlamentu na okraji alsaské metropole. Vzhledem k tomu, že je podezřelý stále na útěku, budovu nesměl až do pozdní noci nikdo opustit a na zprávy o vývoji situace uvnitř čekali i čeští europoslanci, kteří se tento týden účastní plenárního zasedání europarlamentu. Pro dnešek byly vánoční trhy zrušeny, stejně jako veškeré kulturní akce ve Štrasburku. V ulicích hlídkují stovky příslušníků bezpečnostních sil.

Útok, který vyšetřují experti na terorismus, se odehrál v úterý kolem 20:00 SEČ v blízkosti vánočního trhu. Devětadvacetiletý podezřelý Chekatt Cherif podle médií figuruje na seznamu osob podezřelých z radikalizace. V úterý ráno údajně měl být zadržen v souvislosti s loupežným přepadením, ale policie ho doma nezastihla. V jeho bytě však údajně našla granáty. Castaner potvrdil, že podezřelý byl v minulosti trestán za delikty ve Francii i Německu.

Jsme v centru Štrasburku v rest Gutenberg, personál nás požádal, abychom se schovali vzadu a nevycházeli ven https://t.co/Bc1OSWXdGS

— Jaromír Štětina (@StetinaEP) 11. prosince 2018

Francouzský prezident Emmanuel Macron po půlnoci podle agentury AFP předsedal meziresortní krizové schůzce. Po ní vyjádřil na twitteru za celou zemi solidaritu se Štrasburkem, oběťmi a jejich rodinami.

Do terénu byly byly podle televize BFM TV vyslány i speciální zásahové jednotky BRI a RAID či elitní protiteroristická jednotka GIGN z Dijonu. Podle DPA policie pátrá po uprchlém i s pomocí vrtulníků. Policie rovněž kontroluje automobily přijíždějící od Štrasburku v příhraničním Kehlu na německé straně Rýna. Na mostě přes veletok se tvoří kolony. Ministr Castaner potvrdil, že po útoku byly zesíleny hraniční kontroly.

Přes hranici ve nad ránem obtížně dostával i europoslanec Jiří Pospíšil. "Je 2:50 a my čekáme už přes hodinu na hranici Francie - Německo," napsal předseda TOP 09 na twitteru a doložil to fotografií.

Je 2.50hod a my cekame uz pres hodinu na hranici Francie - Nemecko. Stale se patra po pachateli dnesniho streleckeho utoku ve Strasburku. pic.twitter.com/LTjpGQK0bn

— Jiří Pospíšil (@Pospisil_Jiri) 12. prosince 2018

Europoslanci strávili v budově Evropského parlamentu nedobrovolně několik hodin navíc. Až dnes brzy ráno jeho předseda Antonio Tajani kolegům sdělil, že budovu mohou opustit na vlastní riziko. Poslanci, kteří chtěli jet do centra města, tak měli učinit výhradně v konvoji jištěném policií. "Je nemožné dostat se do centra bez takového konvoje," zdůraznil Tajani.

Přísnost přijatých bezpečnostních opatření dokládá i skutečnost, že Alsasané se dnes musí obejít bez svých nejoblíbenějších regionálních novin. Deník Les Dernières Nouvelles d'Alsace se na stáncích neobjeví, protože pracovníci místní tiskárny se kvůli uzávěrám nedostali do práce.

Policie vyzvala obyvatele města, aby nevycházeli ven. Mezitím policie vyzvala lidi, kteří kvůli útoku uvázli v centru, aby ho opustili severním směrem. Naopak se mají vyhnout jihovýchodní čtvrti Neudorf, kde policie pátrá po podezřelém. Podle agentury AP bylo zavřeno na 5000 také na basketbalovém stadionu. Až po pěti hodinách začala policie po skupinách čítajících zhruba 100 lidí návštěvníky propouštět.

Tajani prostřednictvím twitteru ujistil, že schůze Evropského parlamentu budou pokračovat a že se parlament nenechá "zastrašit teroristickými nebo kriminálními útoky".

I express all my sorrow for the victims of the Strasbourg attacks. This Parliament will not be intimidated by terrorist or criminal attacks. Let us move on. We will continue to work and react strengthened by freedom and democracy against terrorist violence.

— Antonio Tajani (@EP_President) 11. prosince 2018

Evropský parlament má od pondělí do čtvrtka plenární zasedání a dnes mají europoslanci debatovat mimo jiné o možném střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše.

Mnoho poslanců v noci na dnešek zůstávalo v uzavřené budově europarlamentu. "Teď jsme neprodyšně uzavřeni v parlamentní budově, protože právě k takovému útoku dnes večer ve Štrasburku došlo... Mrazí z toho," psal na twitteru před půlnocí europoslanec Stanislav Polčák.

Šok a zármutek nad útokem ve Štrasburku vyjádřila řada politiků, včetně například britské premiérky Theresy Mayové.

Související

Více souvisejících

Francie střelba ve Štrasburku (11. 12. 2018) střelba ve Francii

Aktuálně se děje

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

včera

včera

včera

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

včera

včera

Madonna do starého železa nepatří. Brazilskou show sledoval více než milion lidí

Madonna zůstává i v 65 letech tahákem pro hudební nadšence po celém světě. Na sobotní bezplatnou show na slavné pláži Copacabana přišlo podle odhadu úřadů v Riu de Janeiro přes půldruhého milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Koncert v Brazílii proběhl na závěr turné Celebration, které začalo loni na podzim. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy