Případ českého řidiče vězněného ve Francii se vrací k soudu

Od července ve francouzském vězení držený řidič kamionu Jiří Sagan dostal k vánocům dárek v podobě brzkého konání soudu, a to už 2. ledna, tedy v době justičních prázdnin, kdy jsou řešeny jen ty nejurgentnější případy. Zároveň zástupci francouzských úřadů informovali europoslance Tomáše Zdechovského, že by měl v brzké době být umožněn telefonický hovor pana Sagana s rodinou, ke kterému nedošlo od zadržení 5. července. Server EuroZprávy.cz o tom informoval europoslanec Tomáš Zdechovský.

„Jsme docela překvapení rychlostí, kdy to soud nařídil, zejména pak termínem, protože tou dobou jsou ve Francii justiční prázdniny a standardně se nepracuje. V této situaci tedy nebudeme žádat o propuštění, ale rovnou se budeme soustředit na sepis odůvodnění odvolání,“ vysvětluje advokát pana Sagana Ladislav Drha s tím, že propuštěn by byl jen na území Francie, kde by musel mít zajištěné přechodné bydliště a být dosažitelný pro další řízení. U odvolání půjde o očištění jména pana Sagana a zproštění všech obvinění.

„K případu pana Sagana jsem na svůj dopis prezidentovi Macronovi dostal už dvě oficiální odpovědi s tím, že se případem nyní intenzivně zabývá ministerstvo spravedlnosti. Francouzští úředníci se mnou nyní dále komunikují a potvrdili mi, že už brzy dojde k telefonickému hovoru mezi panem Saganem a jeho rodinou,“ říká k případu europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který za řidiče intervenoval i na plénu Evropského parlamentu. Původní odhady k tomu, kdy dojde k dalšímu projednání, mluvily až zhruba o květnu.

„Osobně věřím, že toho 2. ledna si soud konečně vyslechne celou verzi pana Sagana s poukazem na všechny podstatné důkazy a proč je to on, kdo říká pravdu. Jsem přesvědčen, že se podaří vyvrátit nesmyslnost policejních úvah, které prokazatelně byly zaujaté a v ideálním případě ještě během ledna dojde k plnému propuštění k rodině, aby se pan Sagan opět mohl shledat se svou těžce nemocnou přítelkyní,“ uzavírá s nadějí Zdechovský.

Související

Jiří Sagan Rozhovor

Odsoudili nevinného, jezdit s kamionem chci dál, říká pro EZ řidič Sagan. Seděl za údajné pašování migrantů

ROZHOVOR - Ve Francii ho natvrdo odsoudili za údajné pašování migrantů, odseděl si dva roky. Řidič kamionu Jiří Sagan po propuštění v exkluzivním rozhovoru pro EuroZprávy.cz popsal, jak se vyvíjel jeho případ, kdo mu pomohl a kdo se naopak o nic nezajímal. Redakci také prozradil, jaké jsou jeho další plány. Propuštěním pro něj totiž případ neskončil.
Tomáš Zdechovský

Babiš jako premiér může brzy skončit, říká pro EZ lidovecký europoslanec Zdechovský

Je přesvědčen, že premiér Andrej Babiš bude muset v jedné ze svých rolí skončit. Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský, který je členem kontrolního rozpočtového výboru Evropského parlamentu, tvrdí, že to není utopie. Případný střet zájmů bude muset podle místopředsedy KDU-ČSL ministerský předseda urychleně řešit. „Dotace pro Agrofert jsou zastaveny. Andrej Babiš tak nemá jinou možnost: buď bude premiérem a dotace budou i nadále stopnuté, nebo Agrofert prodá. Když se tak nestane, nebude premiérem či ministrem,“ říká pro EuroZprávy.cz Tomáš Zdechovský, jehož nedávno Babiš označil za vlastizrádce.

Více souvisejících

Jiří Sagan

Aktuálně se děje

před 5 minutami

Robert Fico

Ficův stav je stále vážný. Co bude dál ukáží až příští dny

Robert Fico dnes podstoupil CT vyšetření a lékaři odstranili tkáň odumřelou v důsledku střelného poranění. Na briefingu to oznámila Miriam Lapuníková, ředitelka nemocnice v Banské Bystrici, kde byl slovenský premiér po středečním atentátu hospitalizován. Dodala, že pacient je při vědomí a jeho stav je stabilizovaný, ale stále vážný.

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy