Silvestrovské oslavy skončily. Celý svět má 2019

Rok 2019 je už na celé zeměkouli. Posledními místy, kde se datum změnilo dnes ve 13:00 SEČ, byly neobydlené atoly - Bakerův ostrov a Howlandův ostrov v Tichém oceánu. Vzhledem k místním administrativním úpravám a časovým pásmům nový rok začínal na planetě celkem 26 hodin. Neobešlo se to přitom bez násilí. V centru severoanglickém Manchesteru pobodal muž tři osoby, na západě Německa najížděl řidič do slavících a pět jich zranil. Smrtelné případy spojené se Silvestrem hlásí Rakousko a Thajsko.

V Londýně po více jak roční pauze zazněl Big Ben, který půlnoc ohlásil dvanácti údery. Slavný zvon se odmlčel v srpnu 2017 kvůli generální opravě viktoriánských hodin i věže, která má celkem trvat čtyři roky. Nový rok bez Big Benu by ale nebyl dostatečně britský, takže i když byl mechanismus, který měřil čas od roku 1859, kvůli opravě rozebrán, pro uvítání Nového roku bylo sestaveno speciální elektrické zařízení, jež 200kilogramové srdce zvonu rozezvučelo.

Na newyorském Times Square odpočítávali lidé v dešti poslední vteřiny minulého roku tradičně za spouštění velké blyštivé koule. Celé náměstí se poté roztančilo za zvuku písně New York, New York v podání Franka Sinatry.

Přelomu roku v USA předcházelo faux pas amerického strategického velitelství (Stratcom), které dohlíží na americký jaderný arzenál. Stratcom na twitteru zveřejnilo zprávu, že je připraveno vypustit něco "mnohem, mnohem většího", než je koule na Times Square, a připojilo videoklip s bombardérem B-2. "Náš předchozí tweet k Novému roku byl nepatřičný a neodráží naše hodnoty. Omlouváme se. Záleží nám na bezpečnosti Ameriky a spojenců," reagovalo velitelství na kritiku a příspěvek odstranilo.

V Las Vegas na západním pobřeží USA se osmiminutový půlnoční ohňostroj nesl v rytmu Sinatrovy písně Luck Be a Lady nebo skladby I Drove All Night v podání Céline Dionové. V Las Vegas novoroční oslavy představují zisk 400 milionů dolarů (8,9 miliard Kč) a na zajištění bezpečnosti byly povolány tisíce policistů. V roce 2017 zde muž z hotelového pokoje postřílel 58 účastníků koncertu.

Desetitisíce lidí se v noci shromáždily u berlínské Braniborské brány. V centru německé metropole bylo nasazeno 1300 policistů a lidé slavící Nový rok nemohli do ohrazené zóny brát pyrotechniku, lahve či velké batohy.

Oslavy ve Francii předznamenaly obavy z dalších akcí hnutí takzvaných žlutých vest. Dosud jejich protesty proti daňové a sociální politice vlády provázely střety s policií a výtržnosti. Na pařížskou třídu Champs-Elysées jich ale v noci dorazily jen dvě stovky. Po celé zemi bylo mimořádně nasazeno 148.000 členů bezpečnostních sil, z toho 12.000 v Paříži.

Noc na Nový rok poznamenaly na severu Anglie a západě Německa násilné incidenty. V Manchesteru pobodal muž kuchyňským nožem tři lidi a policie, která jej zadržela, uvedla, že útok vyšetřuje jako teroristický. V západoněmeckých městech Bottrop a Essen najel řidič úmyslně celkem čtyřikrát do lidí na ulici a pět jich zranil. Podle úřadů chtěl zabíjet cizince. Obava z terorismu v poslední den roku 2018 způsobila nakrátko evakuaci jednoho z terminálů amsterodamského letiště. U muže, který hrozil, že má bombu, se ale nakonec žádná výbušnina nenašla.

Při manipulaci s petardami se ve Štrasburku zranilo devět lidí; dvěma z nich museli lékaři amputovat prsty. Podle šéfa služby SOS Mains Philippa Liverneauxa v obou případech zranění způsobila pyrotechnika neodpovídající bezpečnostním předpisům. Jeden ze zraněných si koupil pod rukou petardy z Polska, druhý manipuloval s materiálem vyrobeným podomácku.

V Eberschwangu v Horních Rakousích se při manipulaci se silnou rachejtlí smrtelně zranil sedmnáctiletý mladík. Na soukromé party nejprve odpálil pět menších a při explozi šesté a silnější petardy utrpěl poranění hlavy; zemřel v nemocnici. Úřady začaly vyšetřovat původ mladíkových petard. Z jiných částí Rakouska je hlášeno ze silvestrovských oslav deset zraněných.

Tragický případ provázející silvestrovské veselí má i Thajsko, kde jistý muž po večírku zastřelil šest příbuzných a pak obrátil zbraň proti sobě.

V Riu de Janeiro přišly na pláž Copacabana uvítat nový rok dva miliony lidí. Brazilci slavili jen několik hodin před inaugurací svého nového prezidenta Jaira Bolsonara. V Riu bylo 29 stupňů Celsia, takže mnozí se osvěžili koupelí v moři a další obětovali mořské bohyni uctívané v afrobrazilském kultu candomblé.

Hodinu před Prahou oslavila vstup do roku 2019 Jihoafrická republika. Stanice Deutsche Welle varovala ty, kteří se nacházejí v Johannesburgu, aby se vyhnuli předměstí Hillbrow. Jeho obyvatelé totiž na Nový rok tradičně vyhazují nábytek, který už se jim doma nehodí.

Jako vůbec první vstoupili do roku 2019 již v pondělí v 11:00 SEČ obyvatelé Samoy a Vánočního ostrova (Kiritimati), který je součástí Republiky Kiribati. V samojském hlavním městě Apia doprovodil místní obyvatele i mnoho turistů do nového roku mohutný ohňostroj.

Související

Sydney přivítalo rok 2024

Svět má rok 2024. Oslavil jej velkolepými ohňostroji, v ulicích Prahy hlídkovali ozbrojení policisté

Svět se překlopil do roku 2024. Obyvatelé atolu Kiritimati, známého také jako Vánoční ostrov ve státě Kiribati, přivítali nový rok jako první v 11:00. Po nich zažili silvestrovské oslavy obyvatelé Nového Zélandu, Japonska i Číny. Ohňostroje oslavující vstup do roku 2024 byly odpáleny i v Česku, a to včetně Prahy, kde na několika místech platí zákaz používání pyrotechniky. Do ulic proto vyrazili kromě lidí oslavujících příchod nového roku také policisté.

Více souvisejících

Silvestr Nový rok

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy