Italové se bouří proti vládě. Do ulic Říma vyšly tisíce lidí, přidaly se žluté vesty

V centru Říma se dnes na demonstraci svolané velkými odborovými svazy sešly desetitisíce lidí protestujících zejména proti hospodářské politice současné vlády. Informovala o tom agentura ANSA. Kromě odborářů se do protestu zapojili i příznivci opoziční Demokratické strany (PD), studentské svazy a italská odnož francouzského hnutí takzvaných žlutých vest.

Demonstranti se sešli na centrálním náměstí Piazza della Repubblica a jejich zástupy se táhly až k bazilice svatého Jana Lateránského, uvedla agentura APA. Řada lidí měla transparenty s hlavním heslem demonstrace: "Futuro al lavoro" (Budoucnost v práci). Vůdcem protestu, který svolaly velké odborové svazy CGIL a CISL, je nový šéf prvně jmenované centrály Maurizio Landini. Ten je hlasitým kritikem vlády složené ze zástupců protestního Hnutí pěti hvězd a euroskeptické a protiimigrační Ligy.

K účastníkům kromě Landiniho promluvili také Annamaria Furlanová z CISL a Carmelo Barbagallo z odborové organizace UIL. S účastníky vyjelo do Říma 12 mimořádných vlaků a 1300 autobusů a část demonstrantů dopravilo několik letů nízkonákladových společností.

Akce se konala za pěkného počasí a panovala na ní podle AFP dobrá nálada. Demonstranti požadovali, aby kabinet přijal opatření k posílení hospodářského růstu a zaměstnanosti a aby snížil daňovou zátěž. Kritizovali také vládní plán zavedení nepodmíněného příjmu 780 eur, který podle nich sníží motivaci lidí hledat si práci.

Hlavním požadavkem demonstrantů byly vládní i soukromé investice a ambicióznější reformy než ty, které provádí současná vláda. Podle odborářů kabinet neinvestuje dostatečně. Landini připomenul, že za minulých deset let se investice snížily o 30 procent. "Vláda musí změnit směr, jsme jednou nohou v recesi. Vláda musí vystoupit z virtuální reality a zajímat se o naši pracovní realitu," řekla Furlanová.

Odboráři mají za to, že současná populistická vláda je přehlíží. "Je příznačné, že vicepremiér má čas na to, aby se sešel s oponenty vlády sousední země, ale nemá čas sejít se s domácí opozicí, tedy s odboráři," řekl Landini. Reagoval tak na setkání Luigia Di Maia se zástupci takzvaného hnutí žlutých hvězd ve Francii.

ITALY protests TODAY in #Rome ? AGAINST this fascist and nationalist gov Salvini/DiMaio, which is destroying our future!RTW#FPHD #FBPE #facciamorete #CgilCislUil #FuturoalLavoro = FUTURE AND JOB/WORK pic.twitter.com/3fHXe7fGCB

— ks #facciamorete #FPHD ?? ??? (@ksnt63) 9. února 2019

Dnešní demonstrace se označuje za největší mobilizaci italských odborů od manifestací, jež se konaly na přelomu let 2014 a 2015 kvůli reformám tehdejšího premiéra Mattea Renziho.

Organizátoři původně tvrdili, že do dnešní římské akci se zapojí také zástupci italské odnože francouzského hnutí žlutých vest. Jejich shromáždění ale bylo nakonec zrušeno na příkaz prefektury, která se obávala násilností. Zástupci žlutých vest mají ještě radikálnější požadavky než odboráři a chtějí mimo jiné snížení spotřebních daní z paliva, ale také zestátnění bank a pojišťoven nebo vystoupení Itálie z Evropské unie.

Související

Více souvisejících

Řím (město) Itálie Demonstrace v Itálii Demokratická strana (PD Itálie)

Aktuálně se děje

před 18 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 51 minutami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy