Mela u soudu v Madridu: Začal proces s katalánskými politiky

Před nejvyšším soudem v Madridu dnes začal dlouho očekávaný proces s 12 katalánskými politiky obžalovanými kvůli předloňskému referendu o nezávislosti Katalánska, za což některým z nich hrozí 16 až 25 let vězení za vzpouru. Proces, který obhajoba označuje za politický, sleduje několik stovek novinářů a místní média ho přenášejí v přímém přenosu. Před budovou soudu, hlídanou stovkami policistů, se sešli příznivci i odpůrci katalánské nezávislosti a v Katalánsku se konaly demonstrace separatistů.

Proces začal dopoledne s asi půlhodinovým zpožděním. Po přečtení obžaloby začaly proslovy obhájců, kteří hovořili o politickém procesu a porušování lidských práv obžalovaných. Devět z nich je ve vazbě, někteří už více než rok. "Svoboda projevu a shromažďování, právo na protest a manifestace, jsou jen některá z práv, která byla v této kauze porušena," uvedl dnes jeden z obhájců Andreu Van den Eynde.

Prvního dne veřejných slyšení, která budou trvat zřejmě minimálně do konce dubna a během nichž má soud vyslechnout na 600 svědků, se účastnila i část současného vedení Katalánska, včetně regionálního premiéra Quima Torry. Jeho předchůdce Carles Puigdemont, který žije od podzimu 2017 v Belgii a souzen má být v jiném procesu, dnes proces označil za zatěžkávací zkoušku pro španělskou demokracii. Za spravedlivý verdikt budeme považovat pouze zproštění obžaloby, řekl Puigdemont v Berlíně, kam přijel představit dokument společnosti Netflix nazvaný Dvě Katalánska.

Také například bývalý šéf separatistické organizace Jordi Sánchez, jemuž hrozí za vzpouru 17 let a který je ve vazbě už od poloviny října 2017, dnes označil na twitteru proces za politický. "Nastal čas pravdy. Jsme připraveni a přišli jsme sem s hlavou vztyčenou a pevní a odhodlaní," komentovala začátek procesu bývalá šéfka katalánského parlamentu Carme Forcadellová, jíž hrozí také 17 let vězení a která je ve vazbě téměř rok.

Sedm mužů a dvě ženy přivezly dnes k soudu vězeňské eskorty za přísných bezpečnostních opatření, další tři obžalovaní jsou souzeni na svobodě. Před soudní budovou je vítali jejich příznivci, ale i odpůrci katalánské nezávislosti. Ti na ně křičeli "pučisté" nebo "Ať žije Španělsko!".

Katalánští politici jsou obžalováni kvůli schválení zákonů regionálním parlamentem, které odporují španělské ústavě, kvůli uspořádání referenda o nezávislosti Katalánska 1. října 2017 a kvůli rezoluci o vyhlášení nezávislosti, kterou přijal týž rok v říjnu katalánský parlament. Po přijetí rezoluce rozpustila tehdejší španělská vláda se souhlasem Senátu katalánský parlament a regionální vládu sesadila.

Separatisté vyzvali po dobu procesu k řadě demonstrací v Katalánsku, Madridu i v zahraničí. Velký protest se má konat například v sobotu v Barceloně a příští týden se má v Katalánsku uskutečnit generální stávka.

Podle nevládní organizace Mezinárodní výbor právníků (ICJ) se sídlem v Ženevě hrozí v procesu omezení lidských práv a kauza by se mohla stát precedentem. "U obecně definovaných trestných činů podněcování ke vzpouře a vzpoura hrozí porušení zásady legality a svévolné zasahování do lidských práv," uvedla ICJ.

Proces začal den předtím, než má dolní komora španělského parlamentu hlasovat o rozpočtu na rok 2019. Menšinový kabinet socialistického premiéra Pedra Sáncheze je odkázán i na hlasy katalánských nacionalistů, kteří opakovaně uvedli, že rozpočet nepodpoří. V takovém případě by hrozily předčasné volby.

Související

Více souvisejících

Madrid, Španělsko Katalánsko Quim Torra (Katalánsko)

Aktuálně se děje

před 30 minutami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy