Padne vláda kvůli rychlodráze? Italská politika je v krizi kvůli vlakům

Itálii se vyhrotil vládní spor o výstavbu rychlodráhy z Turína do Lyonu TAV a podle italské agentury ANSA neshody ohrožují osud vládní koalice. Koaliční partneři - šéf Ligy a vicepremiér Matteo Salvini a vůdce Hnutí pěti hvězd (M5S) Luigi Di Maio - mají odlišné názory na to, zda se má s nákladným projektem, na nějž přispívá velkým dílem Evropská unie, pokračovat.

Stavba je společným italsko-francouzským projektem. Salvini dnes odešel od jednání o kontraktech s tím, že je ochoten jednat dál až v pondělí. Di Maio řekl, že Salvini si nemůže dovolit říci, že se s ním uvidí znovu až v pondělí. "Musí se pracovat o víkendu," řekl před novináři. Požádal také premiéra Giuseppe Conteho, aby se snažil kontrakty zablokovat. ANSA píše, že tendry mají být schváleny nejpozději v pondělí. Evropská komise už Itálii varovala, že nedodrží-li termín, může o evropský příspěvek přijít.

Konflikt mezi oběma politiky se vyhrotil ve čtvrtek večer, když Di Maio Salviniho obvinil z nezodpovědnosti a neplnění koaliční dohody. Ta předpokládala nová jednání o TAV, ale nikoli odstoupení od projektu. Salvini dnes ráno řekl, že Liga v parlamentu nikdy nebude hlasovat pro zablokování projektu, jak to chce M5S. Někteří politici z Ligy navrhli, aby se tendry schválily v termínu s tím, že mohou být zrušeny podle toho, jak dopadne koaliční spor. Di Maio s tím nesouhlasí, protože podle něj je nesmyslné určit peníze na projekt a teprve pak diskutovat o tom, zda se v něm bude pokračovat. Považuje za "absurdní" ohrožovat koalici kvůli TAV a vyzval Salviniho, aby se snažil dohodnout.

EU má zaplatit 40 procent ceny, Itálie 35 procent a Francie 25 procent. Conte ve čtvrtek řekl, že má pochybnosti o ceně a že konečné rozhodnutí musí být založeno na analýze návratnosti, již už vláda nechala udělat. Zadal ji ministr dopravy Danilo Toninelli z M5S. Dokument TAV označuje za plýtvání veřejnými penězi. Conte slíbil, že o pochybnostech, jež vyvolala tato analýza, bude jednat s EU a Francií. Di Maio tomu přitakal, zatímco Salvini řekl, že bude TAV nadále podporovat. Podle Ligy projekt pomůže ekonomice a přispěje ke snížení znečištění z dopravy.

Francouzská ministryně dopravy Elisabeth Borneová dnes řekla, že EK je ochotná zvýšit podíl příspěvku EU na 50 procent, takže Itálie a Francie by uhradily po 25 procentech nákladů. Paříž podle ní o projekt stále stojí.

Související

Více souvisejících

Itálie Giuseppe Conte Luigi di Maio (Hnutí pěti hvězd) Matteo Salvini (Liga severu) Vlaky

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy