Španělský král Felipe VI. terčem kritiky. Vzdálil monarchii lidem, přitížila mu katalánská krize

Španělský král Felipe VI. přebíral před pěti lety, 19. června 2014, trůn s úkolem pozvednout monarchii, jejíž pověst předtím pošramotilo několik afér královské rodiny. Žezlo od otce přebíral navíc v době ekonomické krize. Ač se o něm tehdy psalo jako o nejpřipravenějším následníkovi trůnu v historii země, v některých záležitostech podle kritiků neobstál. Navíc podle mnohých Španělů monarchii vzdálil lidem svým chladným vystupováním, odlišným od neokázalého stylu jeho otce.

Nejožehavějším problémem byl pro krále Felipeho VI. přístup ke katalánským separatistům. Ti za jeho vlády získali absolutní většinu v regionálním parlamentu, který na podzim 2017 schválil rezoluci o nezávislosti. Někteří Španělé se domnívají, že král nedostál své roli být "králem všech", když neotevřel dveře pro dialog.

K napjaté situaci kolem Katalánska Felipe VI. se dlouho nevyjadřoval. Až 3. října 2017, dva dny po referendu o nezávislosti Katalánska, obvinil v televizním projevu katalánskou vládu, že rozbila "harmonii v katalánské společnosti". Nijak neodsoudil zákrok španělské policie, která zabavovala volební urny a bránila lidem, i za použití obušků a gumových projektilů, ve vstupu do volebních místností. Zástupce španělské vlády v Katalánsku se přitom za policejní násilí při referendu později omluvil.

Další těžké momenty mu přinesly teroristické útoky v Barceloně a v Cambrils v srpnu 2017, kde auta najíždějící do lidí zahubila celkem 16 osob. Felipe VI. následujícího dne zúčastnil pietního shromáždění na Katalánském náměstí a tamtéž i velké demonstrace o deset dní později, která měla ukázat jednotu Španělska vůči terorismu.

Mladý španělský král musel řešit i politickou krizi v zemi, která vypukla po prosincových parlamentních volbách v roce 2015, ve kterých žádná ze dvou tradičních stran španělské politické scény (lidovci a socialisté) nezískala absolutní většinu.

Král v roce 2016 absolvoval několikrát sérii schůzek s lídry politických stran, třikrát pověřil sestavením vlády lídra lidovců Mariana Rajoye a jednou šéfa druhé nejsilnější strany socialistu Pedra Sáncheze. Nejprve Rajoy nabídku odmítl, pak nedostal důvěru poslanců ani Sánchez ani Rajoy a poprvé ve čtyřicetileté demokratické historii Španělska se musely volby opakovat. Španělsko tedy skoro rok čekalo na novou vládu.

Felipe VI. se narodil 30. ledna 1968 v Madridu jako třetí dítě Juana Carlose Bourbonského a řecké princezny Sofie. Jeho otec nastoupil na trůn v roce 1975 po smrti diktátora Franka. Felipe se jako jediný syn stal automaticky následníkem trůnu, jemuž náleží titul princ z Asturie, Girony a Viany.

Před nástupem na univerzitu maturoval na kanadské střední škole a prošel třemi vojenskými akademiemi. V současnosti má mimo jiné hodnost podplukovníka generálního štábu jednotek pozemní pěchoty.

Poté studoval v letech 1988 až 1993 práva a ekonomii v Madridu a v letech 1993 až 1995 mezinárodní vztahy na Georgetownské univerzitě ve Washingtonu.

Král Felipe VI. umí francouzsky a anglicky, ve volném čase se věnuje hvězdářství, rád lyžuje, hraje squash, jeho vášní jsou plachetnice. V roce 1992 se dokonce účastnil olympiády v Barceloně jako člen španělského jachtařského týmu.

Po sérii krátkých známostí se v květnu 2004 oženil s populární španělskou novinářkou Letizií Ortizovou, v říjnu 2005 se Letizii narodila infantka Leonor, v dubnu 2007 infantka Sofie.

V ČR byl Felipe VI. dvakrát, ještě jako následník trůnu. V září 2005 v Praze zahájil působení pobočky Cervantesova institutu. A jeho čtyřdenní oficiální návštěva v květnu 2001 byla zároveň jeho první oficiální cestou do střední a východní Evropy. Felipe tehdy kromě Prahy navštívil i Český Krumlov a Šumavu a na slavnostní večeři recitoval verše Jaroslava Seiferta.

Související

Španělsko, Madrid

Španělský král Felipe VI. musel do izolace, byl v kontaktu s nakaženým koronavirem

Španělský král Felipe VI. odešel do izolace poté, co se v neděli dostal do blízkého kontaktu s osobou nakaženou koronavirem. Informují o tom dnes španělská média. Izolace má trvat deset dní, král se nechá na koronavirus otestovat. Španělsko je po Francii druhou zemí Evropské unie v počtu nakažených od začátku epidemie, šíření nákazy v zemi ale zpomaluje.
Král Juan Carlos I., královna Sofía a bývalý ministerský předseda José Luis Rodríguez Zapatero, autor: Cláudio Vaz

Španělští republikáni vyšli do ulic, požadují stíhání bývalého krále

Stoupenci republikánského zřízení se dnes účastní demonstrací ve 24 španělských městech, na nichž se dožadují trestního stíhání bývalého krále Juana Carlose I. Informovala o tom agentura Reuters. Někdejší panovník opustil zemi začátkem srpna poté, co jej prokuratura předběžně začala vyšetřovat z korupce a podvodu.

Více souvisejících

Král Felipe VI. (Španělsko) Španělsko

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 7 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy