Evropský soud odmítl polské justiční reformy. Rozhodnutí o ničem, zní z Varšavy

Pondělní rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie odmítající polské justiční reformy se týká již neexistujícího právního stavu, protože Polsko napadená ustanovení již upravilo. Podle agentury PAP to dnes řekl mluvčí vlády Piotr Müller. Dodal, že vláda čeká na další verdikty evropského soudu v této věci.

Soudní dvůr Evropské unie v pondělí konstatoval, že polské právní předpisy snižující věkovou hranici pro odchod do důchodu soudců nejvyššího soudu jsou v rozporu s unijním právem, protože narušují nezávislost soudců. Žalobu na příslušné zákony podala loni v říjnu Evropská komise a Polsko v následujících měsících dotyčná ustanovení změnilo a penzionované soudce vrátilo do funkcí.

Právě na to dnes poukázal vládní mluvčí Müller, když řekl, že zákony zpochybněné Evropskou komisí již byly upraveny, a proto se pondělní verdikt evropského soudu týká už neexistujícího právního stavu.

Nicméně soudní dvůr rovněž obecně konstatoval, že procesní podmínky a postupy zakotvené v nových polských předpisech nezaručují zcela autonomní výkon funkcí soudu a jejich ochranu před vnějšími zásahy, jež by mohly narušovat nezávislé rozhodování soudců.

Pokud jde o řízení, které se týká námitek nejvyššího soudu ohledně disciplinárních opatření v polském justičním systému, Müller řekl, že vláda stále čeká na rozhodnutí evropského soudu v této věci.

Uvedené námitky se týkají reforem Zemské soudcovské rady (KRS) z roku 2017, jež krom jiného mění volbu jejích členů a mandát k ochraně nezávislosti justice.

Související

Alexander Litviněnko

Rusko je odpovědné za smrt Alexandra Litviněnka, rozhodl evropský soud

Rusko je odpovědné za smrt zběhlého ruského agenta Alexandra Litviněnka v jeho londýnském exilu v roce 2006. Uvedl to ve svém dnešním verdiktu Evropský soud pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku. Bývalý agent ruské tajné služby FSB a kritik prezidenta Vladimira Putina byl otráven vzácným radioaktivním izotopem polonia 210.

Více souvisejících

evropský soud EU (Evropská unie) Polsko soudy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy